Szarlotka z nadzieniem kawowym

Wymyśliłam sobie szarlotkę z nadzieniem jabłeczno-kawowym.

szarlotCiasto

  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 125 gramów mąki
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki pokruszonych sucharów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 5 listków białej żelatyny
  • 200g prażonych jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki kawy w proszku
  • 250 ml bitej śmietany

Dekoracja

  • 50 gramów polewy czekoladowej
  • 250 gramów bitej śmietany
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka z 1 łyżką ciepłej wody i cukrem ubić do konsystencji gęstego kremu. Białko z dodatkiem soli ubijać, aż będzie sztywne, następnie nałożyć na krem z żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonymi sucharami oraz mąką ziemniaczaną. Przesiać wszystko przez sitko na przygotowaną masę z jaj. Następnie delikatnie wszystko wymieszać.

Przygotowanym ciastem biszkoptowym wypełnić tubę do wyciskania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wycisnąć z tuby ciasto, żeby uformować biszkopty o długości ok. 5 centymetrów. W rozgrzanym wcześniej do temperatury 200-225 stopni Celsjusza piekarniku piec przez blisko 10 minut. Natychmiast po wyjęciu blachy z piekarnika wyjąć biszkopty i ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 + osiem =