Szarlotka z nadzieniem kawowym
Wymyśliłam sobie szarlotkę z nadzieniem jabłeczno-kawowym.
Ciasto
- 2 jaja
- szczypta soli
- 125 gramów mąki
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki pokruszonych sucharów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 5 listków białej żelatyny
- 200g prażonych jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżki kawy w proszku
- 250 ml bitej śmietany
Dekoracja
- 50 gramów polewy czekoladowej
- 250 gramów bitej śmietany
- 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka z 1 łyżką ciepłej wody i cukrem ubić do konsystencji gęstego kremu. Białko z dodatkiem soli ubijać, aż będzie sztywne, następnie nałożyć na krem z żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonymi sucharami oraz mąką ziemniaczaną. Przesiać wszystko przez sitko na przygotowaną masę z jaj. Następnie delikatnie wszystko wymieszać.
Przygotowanym ciastem biszkoptowym wypełnić tubę do wyciskania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wycisnąć z tuby ciasto, żeby uformować biszkopty o długości ok. 5 centymetrów. W rozgrzanym wcześniej do temperatury 200-225 stopni Celsjusza piekarniku piec przez blisko 10 minut. Natychmiast po wyjęciu blachy z piekarnika wyjąć biszkopty i ostudzić.