Szarlotka z prażonymi jabłkami
Domowa szarlotka z prażonymi jabłkami to jeden z najsmaczniejszych deserów. Poniższy przepis jest o tyle ciekawy, iż do ciasta nie dodaje się ani grama cukru, przez co jest ono jeszcze lżejsze i zdrowsze i mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o swoją figurę i będące na diecie. Kruche ciasto wypełnione miękkimi, prażonymi jabłkami o zapachu wanilii i cynamonu, to istny raj dla podniebienia. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu na pyszną szarlotkę z prażonym jabłkami.
Składniki
- 40 dag mąki pszennej,
- 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej,
- 20 dag zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżka pasty waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1,5 kg prażonych jabłek,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Mąkę należy przesiać do miski i dodać do niej, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Dalej należy dodać mąkę kukurydzianą, sól oraz proszek do pieczenia i za pomocą siekacza wymieszać ze sobą wszystkie składnik. Jako alternatywę dla siekacza, można również użyć noża. Następnie, należy dodać kolejne składniki – żółtka, pastę waniliową oraz wodę. Całość szybko i energicznie zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. 1/3 ciasta należy uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i na jakiś czas włożyć do zamrażalnika.
Resztę ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blasze do pieczenia, która powinna zostać wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny mieć ok. 3 cm wysokości. Ciasto należy nakłuć widelcem i wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na schłodzonym cieście należy położyć papier do pieczenia i rozsypać kulki tak, aby przytrzymywały brzegi papieru. Ciasto należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
Międzyczasie należy przygotować budyń. W jednej szklance mleka należy rozpuścić dwa opakowania budyniu, a w garnku rozgrzać 2 szklanki mleka. Do gorącego mleka należy dodać mleko z rozdrobnionym budyniem i gotować, cały czas mieszając, aż na masie zaczną powstawać bąbelki. Ugotowany budyń należy zdjąć z ognia, pomieszać i odstawić do ostudzenia.
Po 10 minutach upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika i usunąć kuleczki i papier. Na cieście należy wyłożyć warstwę jabłek, a na nich równomiernie rozsmarować warstwę budyniu. Następnie zamrożone wcześniej ciasto należy zetrzeć na grubych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki. Tak przygotowane ciasto należy ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 45-50 minut, aż jego wierzch się zarumieni.
Upieczoną i ostygniętą szarlotkę należy posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
Więcej smacznych przepisów znajdą Państwo na stronie http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/.