Szparagi w sosie limonkowym

szparagiPrawdziwi smakosze szparagów wiedzą na czym polega ich niepowtarzalny, gorzkawy smak. Szparagi  zawierają także bardzo dużą ilość błonnika, dzięki czemu ich spożywanie pomaga zmniejszać ryzyko zawału serca.

Liczba osób : 2-3
Czas przygotowania : 10 minut
Czas gotowania : 20 minut
Gotowe w : 30 minut

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 50 ml sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 2 cebule szalotki
  • 1 limonka (skórka i sok)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Szparagi umyć i odkroić końcówki, dolne części pędów obrać.
Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Limonkę sparzyć wrzątkiem.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku włożyć szparagi gotować przez 5 minut.
Następnie odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody ze szparagów, zlać zimną wodą i odsączyć.
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, posypać mąką, smażyć jeszcze przez 30 sekund, po czym wlać sos sojowy, wodę i szklankę wywaru ze szparagów oraz śmietankę, wszystko gotować przez około 10 minut. Dodać skórkę i sok z limonki gotować jeszcze przez 3 minuty.

Można zmiksować sos by był gładki i klarowny, jednak nie jest to konieczne.
Szparagi w całości lub pokrojone włożyć do sosu, który doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia.
Gotowe szparagi polać sosem można podawać z makaronem, posypane świeżo startym parmezanem.

One comment

  1. martyna pisze:

    Pyszny, rewelacyjny pomysł, szparagi sa tak zdrowe, że głupio byłoby ich nie wykorzystać. Zaś sos limonkowy je doskonale podkreśla. Wiele nie trzeba by zjesć sobie całkiem wykwitną, a w dodatku zdrową kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 4 =