Tarta z cukinią i papryką

tartaCzy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć smaki sezonowych warzyw w jednym wyjątkowym daniu? Ta tarta z cukinią i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na wykorzystanie świeżych, letnich warzyw. Jej soczyste nadzienie z pikantnej papryki i delikatnej cukinii doskonale kontrastuje z kruchym, złocistym spodem. Prosta w przygotowaniu, ta tarta stanie się ulubionym daniem w letnim menu. Gotowi na kulinarną podróż pełną smaków? Zaczynamy!

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g śmietany 36%
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula dymka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • kilka lisków tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

CIASTO NA TARTĘ:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Najpierw trzeba przygotować ciasto na tartę.
Mąkę przesiać na blat kuchenny usypując kopiec w którym zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Powoli łączyć mąkę rozcierając ją palcami z masłem, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Jeżeli ciasto nie jest zbite i lekko się kruszy można wlać łyżkę wody, by składniki idealnie się połączyły. Ciasto jeszcze chwile zagniatać, następnie wstawić do lodówki na około 20 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie tarty.

Cukinię umyć i pokroić w ćwiartki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Papryczki chili umyć, usunąć gniada nasienne i posiekać.
Dymkę posiekać, pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, zeszklić dymkę i chili, po czym dodać cukinię i paprykę. Wszystko oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez około 10 minut.
W misce wymieszać śmietanę, mąkę i jajka. Dodać gałkę muszkatołową i posiekany tymianek, całość oprószyć solą i pieprzem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie powinno być za grube. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć koło troszkę większe niż forma, ponieważ ciastem należy wyłożyć dno i boki formy. Po czym delikatnie przenieść uformowane ciasto do wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką formy i palcami dociskać ciasto do naczynia. Jeżeli ciasto rwie się jego kawałkami wyklejać formę tak, by było to jednolite podłoże.

Tak przygotowaną formę włożyć do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika, który nastawić na 180 stopni.

Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, ciasto po wyjęciu z lodówki delikatnie nakłuć widelcem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia na który wysypać suchą fasolę, groch lub torebkę kaszy bądź ryżu. Obciążenie spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut, po tym czasie usunąć obciążenie i piec przez 10 minut do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Gotową tartę zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Na przygotowaną tartę wyłożyć nadzienie, następnie zalać masą jajeczną, rozrzucić pomidorki koktajlowe i na koniec posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotową tartę posypać tartym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + dziesięć =