Tort z pistacjami

tort pistacjowyLekki i puszysty biszkopt o subtelnym smaku pistacji i jedwabiście gładkim lukrze serkowym. To ciasto pistacjowe z kremowym lukrem waniliowym to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
  • 6 jajek (lub podobna objętościowo ilość siemia lnianego)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna i bułka tarta do tortownicy
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 słoika konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
  • 1 łyżka płatków migdałowych.

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić. Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.

Krążek tortu posmarować konfiturą, przykryć drugim, rozsmarować 1/3 bitej śmietany, ułożyć trzeci krążek, rozsmarować 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort pokryć bitą śmietaną. Wierzch ozdobić rozetkami z bitej śmietany, pistacjami, boki obłożyć płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 1 =