Tort z pistacjami
Lekki i puszysty biszkopt o subtelnym smaku pistacji i jedwabiście gładkim lukrze serkowym. To ciasto pistacjowe z kremowym lukrem waniliowym to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
- 6 jajek (lub podobna objętościowo ilość siemia lnianego)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna i bułka tarta do tortownicy
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 słoika konfitury pomarańczowej
- 1 łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
- 1 łyżka płatków migdałowych.
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić. Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.
Krążek tortu posmarować konfiturą, przykryć drugim, rozsmarować 1/3 bitej śmietany, ułożyć trzeci krążek, rozsmarować 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort pokryć bitą śmietaną. Wierzch ozdobić rozetkami z bitej śmietany, pistacjami, boki obłożyć płatkami migdałowymi.