Co warto wiedzieć o płatkach śniadaniowych?

strawberriesPłatki na śniadanie są wygodnym sposobem na to, aby ten posiłek stał się ważniejszy w ciągu dnia. Wlewamy do nich mleko, jogurt lub wodę i śniadanie jest gotowe.

Pamiętajmy jednak, że aby najlepiej kupować płatki śniadaniowe bez konserwantów, sztucznych barwników i cukru. Warto dodać miód, orzechy, frytki kokosowe, orzechy lub migdały. Dziś możemy wybierać spośród szerokiej gamy produktów zbożowych: płatki owsiane, orkiszowe, amarantowe, jęczmienne, jagnięce, żytnie i wieloziarniste. Im mniej składników, tym lepiej dla zdrowia. Należy pamiętać, żeby musli z suszonymi owocami nie zawierały konserwantów, sztucznych barwników ani cukru.

Przy wyborze słodzonych płatków trzeba sprawdzić, żeby zawartość cukru nie przekracza 6 g na 100 g płatków. Błonnik pokarmowy jest składnikiem, którego muszą nam dostarczyć płatki. Jeśli lubimy musli, dobrze jest zrobić je samemu. Dla osób z nietolerancją glutenu lub dietą bezglutenową najlepszym wyborem są płatki kukurydziane. Na rynku dostępne są również płatki bezglutenowe, głównie w postaci musli. Należy zauważyć, że płatki, takie jak owies, znacznie zwiększają nasz indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu bardzo szybko będziemy bardzo głodni, a jednocześnie stracimy wiele cennych składników odżywczych. Dlatego płatki najlepiej namoczyć na noc. Rano będą miękkie i gotowe do jedzenia lub zalać je mlekiem albo lekko ciepłą wodą. Podobnie obróbka cieplna ma wpływ na miód, który po dodaniu do wrzącej wody lub gorącego mleka staje się odżywczym środkiem słodzącym, dlatego ważne jest, aby miód był zawsze dodawany do lekko schłodzonych dań. Migdały tracą również większość swoich cennych wartości, jeśli będziemy je zalewać wrzącą wodą.

Do płatków można dodać otręby pszenne, otręby gryczane, otręby żytnie lub orkiszowe, które zapewnią dodatkową porcję błonnika i uczucie sytości przez długi czas. Ale zbyt duża ilość włókna w jednej porcji płatków może prowadzić do nieprzyjemnego obrzęku lub przepełnienia. Dlatego należy pamiętać, że od 3 do 5 łyżek płatków wystarczy na śniadanie. Jeśli dodamy do tego symboliczne ilości orzechów, migdałów, orzechów włoskich lub ziemnych, to będzie to bardzo bogaty i cenny posiłek, który dostarczy energii i zaspokoi głód na długi czas.

Comments are closed.