Wegański deser z awokado w roli głównej
Awokado kojarzy Ci się wyłącznie z wytrawnymi potrawami jak guacamole czy sałatki? Pora to zmienić. To idealna podstawa, aby stworzyć pyszny deser czekoladowy. Okazuje się, że słodkie przekąski mogą być nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.
Eksperymenty kulinarne wymagają sporej odwagi szczególnie od tych osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia. Dzięki nim można jednak trafić na przepisy, które są wyjątkowe. Takimi są wszelkie desery, które bazują na awokado. Chociaż jego połączenie z czekoladą może wydawać się nieco dziwne, to smakuje niesamowicie.
Pyszny pudding czekoladowy na bazie awokado
Dbasz o swoją dietę, ale od czasu do czasu masz ochotę na coś słodkiego? Doskonałą propozycją dla Ciebie może być zdrowy pudding, w którym głównymi składnikami jest czekolada z awokado. Brzmi dziwnie, a co więcej nie jesteś pewny, czy poradzisz sobie z jego przygotowaniem? To naprawdę proste. Będą Ci potrzebne takie składniki jak:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka miodu
- 3–4 łyżki jogurtu greckiego.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej miód. Następnie w miseczce ugnieć awokado, wlej czekoladę i wsyp kakao. Przygotuj mikser lub blender i zacznij ubijać masę, a w międzyczasie dodawaj po trochę jogurtu. Kiedy uzyskasz jednolity krem nałóż go do miseczki i schowaj na kilkadziesiąt minut do lodówki.
Brownie w nowym wydaniu z dodatkiem awokado
Klasyczne brownie wydaje Ci się zbyt oczywistym poczęstunkiem dla gości? Możesz wzbogacić swoje ciasto przekładając go kremem czekoladowym z awokado. To propozycja dla tych osób, które uwielbiają słodkości, ale chcą także zachować równowagę, odżywiając się zdrowo.
Do kremu będziesz potrzebować:
- dojrzałe awokado
- banana
- kakao
- miód
- orzechy laskowe.
Wystarczy, że najpierw zmiksujesz orzechy, a następnie wrzucisz do naczynia pozostałe składniki i ponownie uruchomisz mikser. Taki krem możesz wykorzystać nie tylko do brownie, ale także gofrów czy nawet kanapek, urozmaicając swoje śniadanie.