Wegańskie sushi – baza i dodatki

sushiCoraz więcej Polaków przekonuje się do sushi. Ty – jako weganin – wcale nie musisz rezygnować z tego dania. Jeśli tylko znajdziesz odpowiedni lokal sushi w Szczecinie, możesz zamówić japoński przysmak w wersji warzywnej. Możesz też pokusić się o samodzielne przygotowanie – wystarczy, że skorzystasz z poniższych przepisów.

Sushi ma to do siebie, że może być przyrządzane na wiele sposobów. Jeżeli więc opanujesz już podstawową umiejętność przygotowywania tego japońskiego specjału, możesz zmieniać składniki zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi.

Bazowy przepis na wegańskie sushi

Chociaż klasyczne sushi bazuje przede wszystkim na surowych rybach i owocach morza, możesz stworzyć własną wariację na temat tego japońskiego dania. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 200 g ryżu do sushi
  • sprasowane liście alg Nori (dostępne w gotowych arkuszach)
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • ocet ryżowy
  • pasta wasabi
  • dowolne warzywa
  • dowolne dodatki

Ryż dokładnie opłucz – tak, by woda była całkowicie przezroczysta. Umieść w garnku odpowiednią ilość wody – na każdą szklankę ryżu użyj 1,5 szklanki wody. Gotuj przez kilkanaście minut do momentu, w którym ziarna ryżu będą miękkie i klejące. Po ugotowaniu ryż wymieszaj z octem ryżowym i sosem sojowym w proporcji: 1 łyżka sosu i octu na 1 szklankę ugotowanego ryżu.

W tym czasie wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki lub paski. Przygotuj także pozostałe dodatki, które zamierzasz wykorzystać.

Na macie bambusowej umieść arkusz wodorostów – błyszczącą stroną do dołu. Równomiernie wyłóż ok. 1/3 szklanki ryżu – tak, by po bokach pozostawić pasek gruby na ok. 2 cm. Na ryż wyłóż warzywa oraz pozostałe składniki. Zawiń matę bambusową razem z arkuszem alg – pamiętaj, by mocno dociskać. Powstały rulon pokrój na wałeczki o grubości ok. 3 cm.

Wegańskie dodatki do sushi

Jeżeli często zamawiasz wegańskie sushi w Szczecinie, możesz śmiało spróbować odwzorować smak dania we własnym domu. Doskonale bowiem wiesz, jakie składniki będą dobrze komponowały się z ryżem oraz algami.

Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z sushi, możesz wybierać pośród takich wegańskich dodatków jak:

  • świeży ogórek
  • awokado
  • czerwona papryka
  • marynowana rzodkiew Takuan
  • tofu (może być marynowane lub wędzone)
  • bataty
  • proteiny sojowe
  • marchewka

Tak naprawdę nie istnieją tutaj żadne ograniczenia – wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować i odgrywać nowe połączenia smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 + 12 =