Wiosenna sałatka z brzoskwinią
Tu już chyba ostatni moment na wiosenne sałatki. Sałatka kolorowa i bardzo prosta. Nie posiedzisz zbyt długo w kuchni podczas jej przygotowania.
Składniki
- 200 g ugotowanego, ostudzonego ryżu
- 150 mrożonego groszku
- 1 brzoskwinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula szalotka
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 6 liści mięty
- garść rucoli
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
W małej miseczce wymieszać ocet balsamiczny, sos chili i oliwę, dodać sól i pieprz, odstawić.
W małym rondelku zagotować wodę, zblanszować groszek i odsączyć na sitku. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebulę z łupiny, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać małą patelnię z łyżką oliwy, zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę, podsmażyć mieszając przez 4 minuty.
W misce wymieszać ryż, rukolę, cebulę, paprykę, brzoskwinię i groszek. Na koniec wymieszać sałatkę z przygotowanym sosem.
Sałatkę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z limonki i odstawić na 10 minut by sałatka „przeszła”.
Przed podaniem, posiekać miętę oraz bazylię i dodać do sałatki.