Włókno grzybowe zamiast polimeru syntetycznego

Pianka grzybowaOwocniki jadalnych grzybów są bardzo zdrowym pokarmem ubogim w kalorie i tłuszcz a bogatym w białka typowe dla roślin, chitynę, polisacharydy, włókno, witaminy i związki mineralne. Ale czy zastosowanie grzybów musi być tylko kulinarne?

Dwaj młodzi założyciele Ecovative Design posłużyli się zarodnikami grzybów jako bazy do swoich produktów. Chcieli stworzyć opłacalną, przyjazną dla przyrody alternatywę dla tworzyw sztucznych, zwłaszcza dla polistyrenu.

To wszechobecny polimer syntetyczny, znany głównie jako styropianowy kubek do napojów na wynos.Produkty rosną zupełnie samodzielnie, potrzebują tylko ciemności, nie wymagają kontaktu z człowiekiem. Zacier łodyg kukurydzy i impregnowanych warzywnych łusek zostaje zmieszany z zarodnikami grzybów. Grzyb pochłania roślinne składniki odżywcze, a następnie powiększa się, aż wypełni daną formę. Powstaje pianka, którą umieszcza się w piecu – dzięki temu uzyskuje fakturę, twardość i elastyczność, a także zapobiega dalszemu rozwijaniu się grzybów. Z każdej formy można uzyskać piankę o innych właściwościach. Izolacja domu musi być ognioodporna i energooszczędna, a zderzak wytrzymały i silny. Materiał nigdy jednak nie stanie się przezroczysty. Menedżer ds. zrównoważonych rozwiązań w Sealed Air, zapewnia, że klienci popierają i cenią rozwiązania przyjazne środowisku naturalnemu, szczególnie wtedy, gdy nie zwiększają one kosztów transportu oraz nie przyczyniają się do powstawania opóźnień.

Comments are closed.