Włoska kanapka
Jest tak gorąco, że nic nie chce się robić, szczególnie nic na ciepło.
Składniki
- 1 bochenek wiejskiego chleba (okrągły)
- 1 cukinia
- 6 suszonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- garść zielonych oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać z łupin, pokroić na grubsze plastry, zrumienić na łyżce masła. Odstawić
Paprykę umyć, usunąć nasiona pokroić na paseczki. Oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę pokroić na plasterki.
Wierzch chleba ściąć na wysokości 3/4, nie wyrzucać. Wydrążyć środek. Spód chleba wyłożyć połową bazylii i 3 suszonymi pomidorami, następnie ułożyć cebulę, połowę papryki i 4 paski podsmażonej cukinii i mozzarellę.
Na ser położyć pomidora świeżego i suszonego, później resztę papryki i cebuli. Ostatnią warstwę stanowią oliwki i bazylia.
Po ułożeniu wszystkich warstw przykryć odciętym wierzchem chleba i lekko docisnąć.
Gotową kanapkę można wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni lub podawać od razu.
Kanapkę przekroić na pół albo na ćwiartki.