Włoska kanapka

cheb wloskiJest tak gorąco, że nic nie chce się robić, szczególnie nic na ciepło.

Składniki

  • 1 bochenek wiejskiego chleba (okrągły)
  • 1 cukinia
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • garść zielonych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać z łupin, pokroić na grubsze plastry, zrumienić na łyżce masła. Odstawić

Paprykę umyć, usunąć nasiona pokroić na paseczki. Oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę pokroić na plasterki.

Wierzch chleba ściąć na wysokości 3/4, nie wyrzucać. Wydrążyć środek. Spód chleba wyłożyć połową bazylii i 3 suszonymi pomidorami, następnie ułożyć cebulę, połowę papryki i 4 paski podsmażonej cukinii i mozzarellę.

Na ser położyć pomidora świeżego i suszonego, później resztę papryki i cebuli. Ostatnią warstwę stanowią oliwki i bazylia.

Po ułożeniu wszystkich warstw przykryć odciętym wierzchem chleba i lekko docisnąć.

Gotową kanapkę można wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni lub podawać od razu.

Kanapkę przekroić na pół albo na ćwiartki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − 15 =