Wyroby regionalne

Traditional Polish foodWyroby regionalne należą do produktów, które są charakterystyczne dla danego obszaru w Polsce lub na świecie. Niepowtarzalność smaku jest rozpoznawalna. Znajomość bogactwa smaków z wielu zakątków powoduje wyrabianie różnorodności tradycyjnej kuchni.

Kultywowanie tradycji jest niezwykle istotne, by przetrwało w kolejnych pokoleniach. Produkty regionalne posiadają certyfikat jakości. Są to potrawy z zastrzeżonym znakiem towarowym.

Lokalne smakołyki są produkowane z naturalnych składników. Najwyższej jakości płody ziemi (np. warzywa jak cebula, owoce jak pomidory lub jabłka) oraz produkty pochodzące od zwierząt (np. krowie, kozie czy owcze mleko) są głównym składnikiem wyrobów regionalnych. W Polsce do najbardziej znanych produktów lokalnych należy oscypek. Ten najprawdziwszy powstaje z mleka owczego na podhalańskich stokach gór. Znawcy doskonale potrafią odróżnić oryginał od podróbek (np. z krowiego mleka). Oscypek owczy produkowany jest w sezonie wiosenno-letnim. Późna jesień oraz zima to czas karmienia jagniąt i dla nich zarezerwowane jest mleko. Smak owczego oscypka jest niepowtarzalny. Warto podczas wakacyjnego pobytu zakupić ten smakowity specjał.

Inne wyroby regionalne cieszące się dużą popularnością w Polsce i poza granicami to bogactwo smaków nalewek. Należy do nich między innymi śliwowica. Ten trunek – powstały na bazie spirytusu – stanowi dodatek do wielu potraw. Ma na celu nie tylko poprawę nastroju, ale działa również regulująco na układ trawienny (oczywiście z zachowaniem umiaru). Śliwowica należy do napojów alkoholowych wysokoprocentowych. Zawiera od około 50 do 70 %, Jest to napój wytrawny. Jest produkowany ze starannie wyselekcjonowanych śliwek (najlepiej węgierek). Oryginalna śliwowica jest destylowana z użyciem alkoholu powstałego bez dodatku sztucznego cukru (wyłącznie wytrącony z owoców). Napój ten może być spożywany w czystej postaci lub jako dodatek do drinków. Regiony, które chlubią się w produkcji tego napoju to okolice Łącka (w tym wsie Kicznia, Czerniec, Maszkowice czy Zagorzyn), Nowego Sącza (na przykład w gminach Łukowica, Podegrodzie) czy w gminie Szydłów. Przepis na tradycyjną śliwowicę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie od XVII wieku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 8 =