Zalety marchwi
Dzisiaj coraz mniej doceniamy lecznicze wartości warzyw. Dzięki ubogacaniu domowej diety potrawami warzywnymi odżywiamy i oczyszczamy organizm, dostarczając mu tym samym wszelkich minerałów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Bardzo ważne dla naszych ciał jest regularne przyjmowanie witamin, a znaleźć je w bogatej ilości możemy nie tylko w aptece w postaci medykamentów, ale także w naturalnych postaciach takich jak warzywa lub owoce.
Często zdarza się, że wchodząc do zaciemnionego pomieszczenia szybko tracimy orientację oraz koordynację ruchową. Nasze oczy z trudem przyzwyczajają się do braku światła. Jest to oznaką faktu, iż brakuje nam witaminy A. Na brak witaminy A w organizmie najszybciej reagują oczy. Na kłopoty ze wzrokiem polecamy częste spożywanie posiłków z bogatym dodatkiem marchwi. Posiada ona zresztą wiele innych zalet, o których pod wpływem upływającego czasu wielu z nas zapomniało. Wszystkim intelektualistom zarywającym noce nad książkami także polecamy dietę ubogaconą o karoten, ponieważ posiada on niezwykle regeneracyjne funkcje. Marchew spożywana jest przez nas już od pierwszych chwil dzieciństwa. Któż nie pamięta domowych przecierów z marchwi oraz jabłka, których smak jeszcze do dziś tkwi gdzieś w pamięci. Marchew jako środek ubogacający dietę można polecić nie tylko dla dzieci, ale także, i chyba przede wszystkim dla osób starszych. Marchew, a raczej składniki w niej zawarte w korzystny sposób wpływają na przemywanie naczyń krwionośnych, regulują pracę układu pokarmowego, dbają o prawidłowy stan wątroby. Karoten korzystnie działa na wzrok. Karoten to nic innego jak prowitamina A. Marchew zawiera bogate jej ilości, dlatego warto ją spożywać w różnych formach.
Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na porcję marchewki- wystarczy spożycie 10 dag. Marchew posiada także mnóstwo witamin B1, B2, PP oraz KK. Znajdziemy w niej także potas, żelazo, miedź oraz fosfor. Wszystkie te składniki sprawiają, że skóra zachowuje swoją jędrność, gładkość, a zmarszczki szybko zostają wygładzone. Uczeni z zachodnich uniwersytetów odkryli, że ci, którzy spożywają regularnie marchewkę rzadziej chorują na raka oraz dolegliwości związane z układem krążenia. Jako dodatkową zaletę marchewki wymienić należy także niską kaloryczność, ponieważ w 10 dag tego warzywa znajdziemy jedynie 10 kalorii. Staropolski obiad złożony ze schabowego, okraszonych ziemniaków oraz podsmażanej kapusty posiada wartość kaloryczną niemal tysiąckrotnie większą. Mamy więc dowód na to, iż pora zacząć nareszcie zdrowo się odżywiać. Marchew to nie tylko praktyczne i zdrowe warzywo. Dodaje się ją także do ciasta, co może się wydać niektórym dość zaskakujące. Ciasto o wdzięcznej nazwie „carrot cake” posiada od wielu lat swój polski odpowiednik, czyli tzw. „marchwiankę”. Ciasto to jest bardzo podobne do klasycznego piernika. Przygotowuje się je według dobrze znanego przepisu, łącząc utartą marchewkę z olejem, jajkami, cynamonem, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami. Oczywiście istnieje w tym wypadku także pole do popisu i wprowadzania własnych kulinarnych inwencji.