Zapiekanka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaki może być hitem wśród gości. Wielkość tego dania może być podwojona przez dodanie kapusty pekińskiej. Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać przed podaniem.
Składniki
- od 7 do 9 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 szklanka zimnej wody
- ½ łyżeczki śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
- ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 puszka (240g) kremu z pieczarek (lub ugotowane i zmiksowane pieczarki)
- ok. 150g twardego żółtego sera
Przygotowanie
Do brytfanny wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, 1 szklankę wody i ½ łyżeczki śmietany.
W połowie układania ziemniaków, posmaruj je łyżką masła. Na górze ułóż drugą połowę ziemniaków, połowę cebuli , połowę mąki, połowę soli i połowę pieprzu.
Znów posmaruj 1 łyżką masła.
Powtórz warstwy i wykorzystaj ostatnią łyżkę masła na wierzchu.
Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 3 – 3 i pół godziny.
Dodaj ser około 30 minut przed końcem.