Zapiekanki na szybko!

tomato food baking dishJednym z łatwiejszych pomysłów na obiad, który sprawdza się w praktycznie każdej postaci są zapiekanki. Można je robić na bazie makaronu, ziemniaków lub ryżu.

Zaczynając od zapiekanek makaronowych, na uwagę zasługuje tutaj na pewno lasagne. Jej składniki są praktycznie identyczne, jak przy robieniu spaghetti, z tym, że różnią się rodzajem makaronu i wyglądem. Potrzebujemy więc:

  • płatów specjalnej odmiany makaronu,
  • cukinia lub bakłażan,
  • pomidorów w puszce,
  • czosnku,
  • przypraw, takich jak: oregano, bazylia czy inne zioła.

Płaty makaronu przekładamy na przemian podsmażonym z pomidorami cukinią i tak tworzy się kilka warstw. Danie można piec w naczyniu żaroodpornym, zgodnie z czasem podanym w przepisie. Innym typem zapiekanki, tym razem ze zwykłego makaronu, przykładowo penne jest mieszanka szpinaku, kurczaka i sosu beszamel. Makaron możemy delikatnie podgotować, a w międzyczasie podsmażyć kurczaka z dodatkiem cebuli, do tego dołączamy szpinak i wszystko chwilę dusimy. Kiedy makaron już będzie al dente, wykładamy jedną jego warstwę na blachę, później przykrywamy go mieszanka szpinaku i cukinii i tak dwa razy na przemian. Całość można posypać startym żółtym serem.

Jeśli chodzi o zapiekanki na bazie ziemniaków, to doskonałym pomysłem jest skorzystanie z bakłażana, cebuli i pieczarek. Na początek, warto podgotować ziemniaki, pokrojone w plasterki, i podsmażyć bakłażana z cebulą. Następnie na zmianę układamy ziemniaki i mięso z grzybami, kończąc warstwą ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i ostrą papryką. Bazą do zapiekanek mogą być także pierożki ravioli. Można je zapiekać z brokułami i kurczakiem, grzybami lub dowolną mieszanką składników. Bez względu na to, z czego uda nam się przyrządzić zapiekankę, zawsze możemy liczyć na wyjątkowy smak!

Comments are closed.