Zdrowe przekąski – czym są i dlaczego warto jeść?

przekąskiW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie i dietę. Nie bez powodu — zdrowy styl życia to klucz do dobrego samopoczucia, a jednym z ważnych aspektów zdrowego stylu życia jest odpowiednie odżywianie.

Zdrowe przekąski — czym są i dlaczego warto je jeść?

Dbając o swoją figurę oraz zdrowie, coraz częściej sięgamy po tzw. zdrowe przekąski, które pozwalają nam na zaspokojenie chęci do zjedzenia czegoś słodkiego czy słonego. Są najczęściej bardziej pożywną wersją jedzenia, które dostarcza organizmowi wartości odżywcze i energię i zaspokaja chęć na przekąskę. Zdrowsze przekąski powinny mieć tzw. dobry skład i nie powinny zawierać szkodliwych dodatków. Takie produkty mogą być dobrym uzupełnieniem diety i jeśli zachowany umiar (tak, nawet w przypadku zdrowych przekąsek jest on zalecany) to mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia oraz zdrowej wagi.

Czym są przekąski bez cukru?

Przekąski bez cukru (lub bez dodatku cukru) to pożywne przekąski, które nie zawierają cukru rafinowanego ani innych form cukru (np. trzcinowego, syropów glukozowo-fruktozowych czy innych). Mogą mieć w swoim składzie słodziki, które nie wpływają negatywnie na nasz organizm — najlepiej jeśli te substancje słodzące są naturalne. Przekąski bez cukru to idealna opcja dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie dbają o swoje zdrowie.

Dlaczego warto jeść przekąski bez cukru?

Przekąski bez cukru to nie tylko zdrowsza opcja, ale także w wielu przypadkach pożywniejsza i na dłużej zaspokoi nasze uczucie sytości. Dzięki temu, że nie zawierają cukru, mają bardziej naturalny smak i nie są tak intensywnie słodkie jak ich słodzone odpowiedniki. Warto pamiętać, że cukier rafinowany jest jednym z głównych winowajców problemów z nadwagą i chorobami układu krążenia. Dlatego, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy wybierać zdrowe przekąski bez cukru lub takie, w których cukier zastąpiony jest mniej kalorycznymi odpowiednikami lub naturalnie słodkimi daktylami, bananami, rodzynkami.

Jakie przekąski bez cukru warto wybierać?

Na rynku dostępnych jest wiele zdrowych przekąsek bez cukru lub bez dodatku cukru. Wśród nich możemy wymienić paluszki, sezamki, ciastka, wafle, chrupki czy wiele innych przekąsek, które zawierają w składzie m.in.:

  • Bakalie i orzechy — to idealna opcja dla osób, które lubią coś chrupiącego i zdrowego. Są bogate w cenne dla organizmu składniki, takie jak błonnik, witaminy i minerały. Mogą być świetną przekąską między posiłkami, a także dodatkiem do owsianki czy smoothie.
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona, ziarna — zawierają więcej wartościowych składników odżywczych i błonnika, który jest bardzo ważny w zdrowej diecie

Zdrowe przekąski nie mają też w składzie takich produktów jak olej palmowy (lub inne utwardzone oleje roślinne); wzmacniacze smaku jak glutaminian sodu; nadmiaru soli; sztucznych słodzików.

Dzięki takim przekąskom można zaspokoić głód na dłużej i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, bez obciążania go szkodliwymi substancjami.

Comments are closed.