Zdrowe przyprawy, które musisz mieć w swojej kuchni
Właściwie dobrane przyprawy są tym, co przesądza o smaku potrawy. Potrafią wyeksponować niektóre właściwości poszczególnych składników i nadać odpowiedniego charakteru. Mają jeszcze jeden atut – mogą pozytywnie wpływać na zdrowie. Warto więc zaczerpnąć wszystko, co najlepsze z tych darów natury i wprowadzić na stałe zdrowe przyprawy i zioła do swojego menu.
Zdrowe przyprawy i zioła – bogactwo natury w każdym daniu
Na świecie znana jest ogromna liczba roślin, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wiele z nich ma przy tym wyjątkowy smak i aromat, który stał się niezastąpionym elementem gotowania. Prozdrowotne właściwości mają także najbardziej pospolite i podstawowe przyprawy. Należy jednocześnie uważać, ponieważ to, co dla jednych jest korzystne, dla innych może mieć negatywne skutki. Tak jest w przypadku pieprzu.
Wpływa on dodatnio na łaknienie, przy jednoczesnym pobudzeniu żołądka do wydzielania soków trawiennych. Dla osób z brakiem apetytu i problemami trawiennymi będzie to pozytywna cecha, jednakże u tych smakoszy, którzy mają problem z nadwagą lub cierpią na wrzody żołądka należy ograniczyć ilość spożywanego pieprzu. Dobierając zdrowe przyprawy i zioła zawsze trzeba mieć na uwadze, dla kogo są wskazana, a dla kogo wręcz przeciwnie, jednakże w większości przypadków mają one pozytywny wpływ na każdego.
Dobrym przykładem takiej pozytywnej rośliny jest mięta. Od pokoleń jest znana jak środek pomagający w przypadku problemów żołądkowych. Jej wyjątkowy aromat jest również znakomitym dodatkiem do dań i napojów. Napar z mięty może być świetnym sposobem na inhalację. Rozmaryn ma właściwości moczopędne i rozkurczowe, będzie więc wskazany dla osób mających problem z gromadzeniem nadmiarów wody i krążeniem krwi. Warto poznać prozdrowotne właściwości pozostałych przypraw takich jak goździk, bazylia, kurkuma, koperek, majeranek, liście laurowe, tymianek, morwa biała, cynamon, czy pieprz cayenne.
Zdrowa sól – czy to możliwe?
Często słyszy się, że sól ma negatywny wpływ na organizm powodując przede wszystkim nadciśnienie. Odpowiada za to przede wszystkim proces rafinowania soli, który pozbawia ją wielu drogocennych składników. Ponadto intensyfikacja wykorzystania soli, czy wprowadzenie do powszechnego użycia glutaminianu sodu, spowodowało wyrobienia nawyków żywieniowych, wśród których dominuje spożywanie potraw o intensywnych smakach. Skłonność do takich dań wydaje się naturalna, jednakże niebezpieczne dla zdrowia jest przesadzanie z tą przyprawą, co w połączeniu z procesem produkcji prowadzi do pojawienia się wielu schorzeń. Należy więc zadbać, aby na stołach pojawiała się zdrowa sól w odpowiednich ilościach. Co to oznacza? Szczególnie korzystna jest sól morska wzbogacająca organizm o jod, niezbędny do prawidłowego działania tarczycy.
Przyprawy jednorodne ułatwiają kontrolowanie składu potraw
Jak niemal ze wszystkim największym wrogiem jest nadmiar. Przesadzenie z przyprawami może skutkować nie tylko złym smakiem, ale również wpłynąć negatywnie na zdrowie. Dlatego, aby mieć większą kontrolę nad ilością dodatków warto wybrać przyprawy jednorodne. Jednocześnie mają tę wadę, że trudniej jest się nimi posługiwać. Potrzeba trochę doświadczenia, aby umieć dobrać odpowiednio proporcję. Warto więc poeksperymentować!
Problemy z doborem przyprawy? Mieszanki będą bardzo pomocne!
Dobrą alternatywą dla przypraw jednorodnych są mieszanki. Takie kompozycje są dostosowane do poszczególnych, dań, dlatego gwarantują znakomity smak. Co prawda ograniczają możliwość eksperymentowania i tworzenia oryginalnych dań, ale i tak wielu amatorów będzie zadowolonych z efektów. W ofercie dostępne są również kompozycje dedykowane do poszczególnych zastosowań. Składają się na nie różnorodne przyprawy. Mieszanki mogą łączyć pokrewne przyprawy, składając się przypraw korzennych, lub zestawiać ze sobą elementy różnych roślin, co pozwoli tworzyć wyjątkowe zestawienia. Niezależnie od wyboru przyprawy i zioła pomogą cieszyć się zdrowiem i znakomitą kondycją.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością atlas-zdrowia.pl.