Zdrowe żywienie
Jedną z przyczyn ogromnej ilości chorób zwyrodnieniowych, zwanych „cywilizacyjnymi”, jest niewłaściwy sposób żywienia i przekarmienie. Prawdziwie skutecznym lekiem jest w tym przypadku głodówka lub dieta półgłodówkowa (np.: warzywno-owocowa), nazywana również postem.
W dobie ogromnego rozpowszechnienia leków farmaceutycznych zapominamy nie- jednokrotnie, iż usuwają one jedynie objawy choroby, a nie jej przyczynę. Leki na domiar złego dodatkowo zatruwają nasz organizm.
Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
- dla osób zdrowych – w celach profilaktycznych;
zaburzenia metaboliczne – nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca na lekach doustnych, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, kamica nerkowa i skaza moczanowa; - defekty odporności immunologicznej – alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sklerodermia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby);
- choroby zwyrodnieniowe – choroba zwyrodnieniowa stawów, łuszczyca, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit, wrzód żołądka, stłuszczenie wątroby;
- zaburzenia czynnościowe – zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, zgaga, nerwica
Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej i postu (głodówki zdrowotnej):
- skrajne wyczerpanie fizyczne i psychiczne, depresja, choroby wyniszczające (nowotwory);
- ciąża, okres karmienia piersią, u dzieci przed okresem dojrzewania;
- cukrzyca na insulinie (typ I), nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, zaawansowana niewydolność serca, nerek i wątroby, ostra porfiria, czynna gruźlica
Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – to najbardziej odczuwalne efekty diety warzywno-owocowej.