Zioła w kuchni

ziolaPokarm powinien dostarczać nie tylko składników odżywczych. Jemy przecież także dla przyjemności. Niewielu lubi mdłe potrawy bez smaku, dlatego od zarania dziejów ludzie robią wszystko, aby nadać spożywanym pokarmom więcej właściwości smakowych oraz zapachowych. Niestety – często używają w tym celu niewłaściwych składników (z punktu widzenia zdrowotnego). Nadmierne spożycie soli czy gotowych mieszanek zawierających glutaminian sodu i inne konserwanty ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organów wewnętrznych. Tymczasem można posiłkować się sposobami naturalnymi – i „zaprosić” do kuchni zioła. Nie dość, że będzie smacznie, to jeszcze usprawni to pracę układu trawiennego.

Do najpopularniejszych (a co za tym idzie najbardziej dostępnych) ziół i przypraw zaliczamy:

  • bazylię – która jest badana pod kątem właściwości redukowania „złego” cholesterolu, a także hamowania procesów zmian nowotworowych; doskonale komponującą się z daniami z makaronu, pomidorów, a także ryb i drobiu;
  • estragon – posiadający cechy antyrakowe (dzięki zawartości terpenów hamujących rozwój nowotworu); pasujący do dań z fasoli, kaszy, dodawany do musztard i octów, pasujący do groszku, marchewki czy drobiu;
  • kolendrę – zawierającą kumarynę, poliaktyleny oraz terpeny (działanie antynowotworowe), znajdującą zastosowanie w daniach kuchni meksykańskiej, zwłaszcza z kukurydzą, fasolą, pomidorami, ale także w deserach – np. z brzoskwiniami, mango, ananasem czy śliwkami; możemy także zdecydować się na wypiek muffinów marchewkowych z kolendrą;
  • miętę – zioło stosowane zarówno przy bólach brzucha, gardła, nieświeżym oddechu, jak i jako środek hamujący rozwój nowotworu; pasujące do dań na słodko, ale także do dań obiadowych (zwłaszcza z drobiu, wołowiny czy jagnięciny oraz do duszonych warzyw). Z mięty przygotowuje się również orzeźwiające napary.
  • oregano oraz majeranek – mające właściwości przeciwutleniające. Są doskonałym składnikiem marynat, sosów, wzbogacają smak grzybów, ziemniaków czy kabaczków;
  • rozmaryn – o lekkim smaku, komponującym się z domowymi wypiekami, pizzą, pomidorami;
  • szałwia – stosowana w profilaktyce nowotworów i chorób serca, może być używana zarówno przy przygotowywaniu potraw (zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny czy grillowanych warzyw), jak i naparów;
  • tymianek – wspaniale współgrający z kuchnią francuską czy kreolską, nadający się do zup, potraw duszonych, dań z owoców morza oraz drobiu.

Alternatyw wobec tradycyjnej solniczki jest oczywiście więcej. Wystarczy odwiedzić najbliższy sklep zielarski. Ceny ziół nie są może szczególnie niskie, ale warto pamiętać o ich walorach tak smakowych, jak i zdrowotnych. A może samemu rozpocząć hodowlę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − dwa =