Zioła – Skrzyp polny
Otacza nas fascynujący świat roślin. Każda z nich ma dla człowieka jakieś znaczenie: dekoracyjne, użytkowe, zdrowotne. Na nasz organizm oddziałują w specyficzny dal siebie sposób nie tylko te rośliny, które nazywamy ziołami, lecz także owoce i warzywa, a nawet rośliny dekoracyjne. W tym dziale przybliżymy państwu ich właściwości.
Skrzyp polny
Skrzyp polny (equisetum arvense) jest pospolitą byliną spotykaną na terenie całego krraju. Surowcem zielarskim są ziele skrzypu, w którym znaleźć można wiele aktywnych biologicznie substancji: krzemionkę (do 1,8%), flawonidy, kwasy organiczne, saponiny, fitosterol i antywitaminę B1.
Odwar ze skrzypu ma właściwości przeciwzapalne i moczopędne, dostarcza organizmowi krzemionki. Picie odwaru zalecane jest przy chorobach dróg moczowych, kamicy pęcherzowej, gośćcu, obrzękach, pomaga też przy leczeniu miażdźycy, wszelkich postaci nowotworów i zespole złego wchłaniania. Wskazywany jest skrzyp jako środek wzmacniający dla kobiet ciężarnych i karmiących. Używa się go również przy tamowaniu wszelkiego rodzaju krwawień.
Odwar stosowany zewnętrznie wpływa regenerująco na skórę, kojąco wpływa na trudno gojące się rany, stany zapalne, wypryski skórne i wrzody. Uwaga! Skrzyp wyjaławia organizm z witaminy B1, dlatego należy ją dodatkowo przyjmować w trakcie kuracji.
Odwar z suszonego ziela skrzypu przygotowujemy zalewając szklanką wody 1 łyżeczkęsuszu, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po przecedzeniu pijemy ½ szklanki 3 razy dziennie.