Zupa grzybowa z porem

grzybowaPora w sam raz na grzyby, więc zróbmy dziś grzybową z porem 🙂

Składniki

– 300 g grzybów (dobór grzybów wedle gustu)
– 3 szklanki bulionu wegetariańskiego
– 1/2 szklanki śmietany 36%
– 2 pory
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 jabłko
– 5 łyżek octu jabłkowego
– 3 łyżki masła
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Por umyć, białe i blado zielone części pokroić w cienkie plasterki. Seler umyć i pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Bulion wlać do dużego garnka i zagotować. Dodać część grzybów, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu. Jeżeli zbiera się szum, należy go zbierać za pomocą łyżki cedzakowej.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni, roztopić masło, smażyć pora i selera, aż będą miękkie, przez około 8 minut.
Dodać resztę grzybów i przesmażyć z warzywami przez 2 minuty, a następnie dodać jabłko i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż będą miękkie. Po czym przełożyć wszystko do garnka z bulionem. Dodać ocet jabłkowy, tymianek oraz śmietanę. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 25 minut. Zupę można zmiksować na krem, jednak najpierw należy wyciągnąć kurczaka.
Gotową zupę podawać posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki z dodatkiem chrupiących grzanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × dwa =