Zupa grzybowa z porem

grzybowaSezon grzybowy jeszcze przed nami, ale zupę grzybową z porem możemy zrobić już dzisiaj.

Zupa grzybowa z pokrojonym porem to aromatyczne i rozgrzewające danie, które doskonale pasuje do chłodniejszych dni. Ta pyszna zupa, pełna bogactwa smaku grzybów i delikatnej słodyczy pora, jest doskonałą propozycją dla miłośników kuchni domowej i naturalnych składników. W tej zupie połączono wyjątkowy smak świeżych grzybów z aromatem pora, tworząc harmonijną kompozycję, która z pewnością oczaruje Twoje podniebienie. Jeśli jesteś gotowy na przygotowanie prostego, ale smakowitego dania, zapraszam do wypróbowania tego przepisu na zupę grzybową z pokrojonym porem.

Składniki

  • 300 g grzybów (dobór grzybów wedle gustu)
  • 3 szklanki bulionu wegetariańskiego
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 2 pory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Por umyć, białe i blado zielone części pokroić w cienkie plasterki. Seler umyć i pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Bulion wlać do dużego garnka i zagotować. Dodać część grzybów, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu. Jeżeli zbiera się szum, należy go zbierać za pomocą łyżki cedzakowej.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni, roztopić masło, smażyć pora i selera, aż będą miękkie, przez około 8 minut.
Dodać resztę grzybów i przesmażyć z warzywami przez 2 minuty, a następnie dodać jabłko i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż będą miękkie. Po czym przełożyć wszystko do garnka z bulionem. Dodać ocet jabłkowy, tymianek oraz śmietanę. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 25 minut. Zupę można zmiksować na krem, jednak najpierw należy wyciągnąć kurczaka.
Gotową zupę podawać posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki z dodatkiem chrupiących grzanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 − trzy =