Zupa krem cebulowy z szafranem
Szafran kojarzy się z czymś ekskluzywnym. Nic dziwnego, bo cena kilograma może przekraczać 30 tys. zł. Ale my potrzebujemy go tylko odrobinę. W moim sklepie opakowanie 0,5 g kosztuje 8 zł.
Składniki
- 1 litr bulionu wegetrińskiego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 4 żółte papryki
- 3 cebule szalotki
- 1 żółta cebula
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- 1/2 cytryny (sok)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki szafranu
- garść świeżej natki pietruszki
- kilka lisków świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać z łupiny i posiekać.
Marchew obrać i pokroić na ćwiartki. Seler umyć i pokroić.
W dużym garnku na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę, marchewkę i seler, po czym smażyć, stale mieszając przez około 7 minut. minuty, aż do lekkiej karmelizacji.
Wlać bulion oraz dodać sok z cytryny i szafran, po czym doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień, następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia.
Za pomocą łyżki cedzakowej, przenieść do blendera paprykę, cebulę, marchew i seler, wlać odrobinę bulionu i zmiksować.
Następnie wlać mus ponownie do garnka i wstawić na średni ogień. Dodać śmietanę i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowy krem podawać posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub drobno krojoną czerwoną i zieloną papryką.