Zupa krem cebulowy z szafranem

Szafran kojarzy się z czymś ekskluzywnym. Nic dziwnego, bo cena kilograma może przekraczać 30 tys. zł. Ale my potrzebujemy go tylko odrobinę. W moim sklepie opakowanie 0,5 g kosztuje 7 zł.

zupa z szafranem

Składniki

– 1 litr bulionu wegetrińskiego
– 1/3 szklanki śmietany kremówki
– 4 żółte papryki
– 3 cebule szalotki
– 1 żółta cebula
– 1 marchewka
– 1 seler naciowy
– 1/2 cytryny (sok)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1/2 łyżeczki szafranu
– garść świeżej natki pietruszki
– kilka lisków świeżego tymianku
– oliwa z oliwek
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać z łupiny i posiekać.
Marchew obrać i pokroić na ćwiartki. Seler umyć i pokroić.
W dużym garnku na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę, marchewkę i seler, po czym smażyć, stale mieszając przez około 7 minut. minuty, aż do lekkiej karmelizacji.
Wlać bulion oraz dodać sok z cytryny i szafran, po czym doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień, następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia.
Za pomocą łyżki cedzakowej, przenieść do blendera paprykę, cebulę, marchew i seler, wlać odrobinę bulionu i zmiksować.
Następnie wlać mus ponownie do garnka i wstawić na średni ogień. Dodać śmietanę i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowy krem podawać posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub drobno krojoną czerwoną i zieloną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + 10 =