Wegetariańska zupa minestrone

minestroneHistoria minestrone zaczyna się w średniowiecznej, włoskiej kuchni zakonnej. Mnisi musieli zachowywać dietę, jednak próbowali ją urozmaicać, przez dodawanie do potraw skarbów z przyklasztornych ogrodów. W ten sposób powstała gęsta, sycąca zupa jarzynowa, zwana minestrą, która z czasem, niewątpliwie za sprawą pielgrzymów próbujących zakonnego specjału, przekształciła się w minestrone, z dodatkiem mięsa i makaronu.

Składniki potrawy, w dużej mierze zależą od regionu, w którym jest przygotowywana. W Mediolanie robi się ją z bulionu na włoszczyźnie, cukinii, fasoli szparagowej, pomidorów i drobnego makaronu, natomiast wersja z Geniu zawiera m.in. dynię, kapustę, bób, cukinię oraz czerwoną fasolę.

Poniżej nasza wariacja minestrone z Genui.

Składniki

  • 2 litry rosołu wegetarańskiego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g włoskiego ryżu (Arborio)
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • 4 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Cebulę obrać z łupiny i pokroić na krążki. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę w miarę możliwości pozbyć  się gniazd nasiennych,  następnie pokroić w kostkę.

Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić razem z selerem na plastry o grubości 1 cm.

W dużym garnku na łyżce oliwy z oliwek zeszklić cebulę, dodać  marchew,  seler i cukinię, smażyć przez 4 minuty.
Następnie dodać fasolę i ziemniaki, smażyć kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać pomidory i wlać bulion.
Warzywa powinny być pokryte bulionem.Wywar doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę.

Dodać szpinak i ryż,  gotować kolejne 20 do 30 minut lub do momentu, aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodać posiekaną bazylię, następnie doprawić zupę solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, wyłączyć ogień, pozwolić zupie odstać kilka minut.

Gotową zupę podawać z chrupiącymi grzankami, posypaną tartym parmezanem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegetariańska zupa minestrone
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + 18 =