Zupa szpinakowa
Wpierw jednak kilka ważnych słów o szpinaku.
Szpinak pochodzi ze starożytnej Persji, skąd dotarł w XI wieku do Hiszpanii, z której wyruszył na podbój Europy. Jest warzywem polecanym w dietach. Nie dość, że zawiera bardzo mało kalorii (20 kcal w 100g), jest lekkostrawny, zawiera sporo wody to w dodatku można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Posiada wyjątkowo dużo substancji odżywczych – witaminy A, B1, B2, PP i K oraz żelazo, magnez, miedź, wapń i fosfor. Szpinak nie jest jednak polecany artretykom, reumatykom oraz osobom mającym kłopoty z nerkami i wątrobą. Ponieważ zawiera kwas szczawiowy, należy go jeść najwyżej raz w tygodniu, najlepiej jako dodatek do jajek, drobiu lub z cielęciną.
Jak przechowywać szpinak?
Świeży można przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Jeśli chcemy zachować jego świeżość na dłużej, można go zamrozić.
Jak myć szpinak?
W misce, z osoloną wodą, następnie jeszcze raz na sitku, pod bieżącą wodą. Tylko takie płukanie da pewność wypłukania chrzęszczących ziarenek piasku.
Jak gotować szpinak?
Należy go gotować bez przykrycia, w dużej ilości lekko osolonej wody, uważając, by nie rozgotować go na papkę. W ten sposób zachowa ładny, zielony kolor. Po ugotowaniu, można go podawać na przystawkę z dodatkiem masła i czosnku. Należy jednak dusić go chwili, gdy wyparuje większość płynu.
Czy ugotowany szpinak można odgrzewać?
Absolutnie nie. Traci wtedy swoje właściwości odżywcze, a w ich miejsce powstają substancje szkodliwe dla zdrowia. Ugotowany szpinak należy jeść od razu po przyrządzeniu.
Przepis na zupę szpinakową:
Składniki
- szpinak – popeye
- 500 g szpinaku
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 małego selera
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 7 orzechów włoskich
- 500 ml mleka
- woda
- sól, pieprz
Przygotowanie
Szpinak przebrać, umyć, odsączyć na sicie. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. W rondlu rozgrzać masło, przesmażyć włoszczyznę, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pół litra gorącej wody, posolić, gotować 15 minut. Dodać szpinak, zagotować, po czym zupę zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, okroić w ćwiartki. Mleko zagotować i wlać do zupy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Orzechy grubo posiekać i razem z jajkami dodać do zupy. Podawać z grzankami czosnkowymi.