Kuchnia wegańska Steen Celine

kuchnia weganskaO dietach napisano już wiele. Także dieta wegetariańska i wegańska doczekała się dużej liczby publikacji. Książka, o której mowa różni się jednak znacznie od pozostałych. „Kuchnia wegańska”, której autorami są Celine Steen i Joni Marie Newman, to jak czytamy w podtytule: „Przewodnik po produktach zastępczych. Niezawodne sposoby na to, aby zamienić każdą potrawę w pyszne wegańskie danie”.

Jest to dość zaskakujące podejście i do tej pory na polskim rynku nie pojawiła się podobna książka. Wegetariańscy i wegańscy propagatorzy znani są raczej z tego, że nie szukają zamienników popularnych odzwierzęcych produktów, a starają się pokazać, że potrawy bez nich i nie udające ich mogą być równie lub nawet o wiele smaczniejsze.

Omawiana książka jest więc dobrym prezentem dla każdego, kto zaczyna swą przygodę z wegańską dietą i nie bardzo wyobraża sobie przysłowiową niedzielę bez schabowego. Poza tym przyda się każdej pani domu, która od czasu do czasu może stanąć przed wyzwaniem ugotowania wegańskiego posiłku dla swoich gości.

Oprócz całej masy rad na temat zastępowania w potrawach mięsa, jaj, mleka czy serów, autorki poświęciły także rozdział na omówienie kwestii zastąpienia innych produktów, takich jak gluten, tłuszcz czy rafinowany cukier.

Książka zawiera nie tylko szereg smakowicie brzmiących przepisów, ale także wiele cennych rad, ułożonych w czytelny sposób. Jest także ładnie i estetycznie wydana, a zdjęcia do niej zrobiła sama Steen Celine. To obowiązkowa pozycja w każdym wegańskim domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × dwa =