Dieta oczyszczająca

bez soliNa pewno wiele słyszałeś o sposobach zdrowego odżywiania, o unikaniu nadmiernej ilości produktów zawierających sól kuchenną (NaCl). Muszę Ci powiedzieć, że ja też wiele o tym słyszałam i sądziłam że odżywiam się w miarę zdrowo, do pewnego czasu. Natrafiłam na wiele wartościowych książek, pism i publikacji internetowych, promujących zdrową żywność.

Nasze problemy zdrowotne powiązane są z naszym odżywianiem się. Nasze złe nawyki żywieniowe zaczynają się choćby od „przemysłowej mąki pszennej” – tak, tak, musimy to sobie powiedzieć. Chlebek który kupimy w sklepie to główne źródło zanieczyszczeń organizmu, jemy produkt bezwartościowy, zanieczyszczony często substancjami toksycznymi i środkami chemicznymi polepszającymi smak, wygląd i zapach. Dlatego obowiązkowym zabiegiem jest przeprowadzenie diety oczyszczającej, która nie tylko pomoże naszemu organizmowi w usprawnieniu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, ale także przyspieszy i ureguluje pracę układu trawiennego. Nie to jednak jest głównym celem takiej diety. Na wstępie musimy sobie uczciwie powiedzieć, że trzydniowe przestawienie się na inny (zdrowszy, lub tylko dziwny jak np. wszelkiego rodzaju monodiety, czy to pszeniczne czy kapuściane) sposób odżywiania nie ma większego sensu, zwłaszcza jeśli po zakończeniu takiej diety wrócimy do starych, najczęściej niezbyt dobrych nawyków. Proponowane w wielu pismach udziwniane recepty na oczyszczanie, często nie mają żadnych racjonalnych podstaw i nie przyniosą nam nic dobrego, poza lepszym samopoczuciem psychicznym, bo oto poświeciłyśmy kilka dni na gruntowne porządki w naszym ciele. Niestety organizmu nie da się tak łatwo oszukać.

Od czego zacząć porządki w naszym jadłospisie ?

Dziś kolorowe napoje to powszechny sposób gaszenia pragnienia w upalne dni. Litrowa butelka kolorowego napoju zawiera przynajmniej 400kcal, czyli dziesięć czubatych łyżeczek cukru, oraz związki które mogą uczulać: barwniki, aromaty, konserwanty, kwasy, stabilizatory. Wybierz wodę źródlaną ! Woda jest głównym składnikiem naszych ciał ok. 65%. Dziennie powinniśmy wypijać 2 litry wody, w upalne dni nawet 3l !.

Niezdrowe zakupy

Jeszcze 100 lat temu, żywność kupowano w małych gospodarstwach wiejskich. Teraz role tą przejęły duże koncerny handlowe. Żyjemy coraz szybciej, na nic nie mamy czasu. Często sięgamy po gotowe jedzenie. Najlepszym wyjściem jest rzecz jasna prowadzenie prawidłowej diety, zgodnej z naszym zapotrzebowaniem energetycznym, bogatej w błonnik i antyoksydanty przez cały rok. Prawda jest jednak taka, że niewiele z nas może z czystym sumieniem powiedzieć, że odżywia się rozsądnie i nie funduje swojemu ciału dostaw niepotrzebnych “śmieci”. Dla takich właśnie osób dieta oczyszczająca to świetna okazja do wejścia na nową ścieżkę zdrowego życia. Zatem głównym celem proponowanej przeze mnie diety będzie przygotowanie organizmu do zmiany naszego sposobu odżywiania na zdrowszy, bo szkoda byłoby zaprzepaszczać efekt oczyszczenia organizmu poprzez powrót do złych nawyków.

Dieta musi obfitować w produkty zawierające antyoksydanty-antyutleniacze, pomagające zwalczać wolne rodniki. Większość antyoksydantów dostarczamy z pożywieniem – są to substancje takie jak selen (występujący w mało przetworzonych produktach zbożowych, pomidorach, kukurydzy, orzechach brazylijskich, czosnku, grzybach, drożdżach… Najbardziej narażone na niedobór selenu są osoby jedzące dużo słodyczy, gdyż w kontakcie z węglowodanami prostymi selen staje się nieprzyswajalny), witamina C (zawarta w dużych ilościach w owocach, nie tylko cytrusowych, i warzywach), witamina E, karotenoidy ( barwniki występujące np. w roślinach takich jak marchew, będące prekursorami witaminy A), związki polifenolowe (obecne w owocach cytrusowych, winogronach, a także w herbacie) i wiele innych substancji, które same są antyutleniaczami lub wspomagają ich działanie.

W trakcie diety oczyszczającej koniecznie musimy pić duże ilości płynów. Najlepiej wody mineralnej nisko i średniomineralizowanej, a także naparów ziołowych, takich jak mięta

(bogata we flawonoidy, sole mineralne, działa przeciwbakteryjnie i łagodząco na układ trawienny), lipa(zawiera ponad 20 flawonoidów, fitosterole, pektyny – czyli podobnie jak błonnik, rodzaj włókna pokarmowego, ale rozpuszczalnego w wodzie, sole mineralne, witaminę C i PP, działa lekko moczopędnie, co w czasie diety oczyszczającej będzie korzystne ), czy zwykła zielona herbata, już od dawna chwalona za właściwości antyutleniające . Odstawiamy natomiast kawę, czarną herbatę i alkohol.

Na czas trwania diety rezygnujemy z mięsa i większości produktów mlecznych, gdyż nie zawierają one błonnika wspomagającego oczyszczanie i nieco dłużej zalegają w przewodzie pokarmowym, ulegając niekiedy procesom gnilnym. Maksymalnie ograniczamy też spożycie soli.

Z diety należy wykluczyć, większość produktów pochodzenia sklepowego. Owoce i warzywa kupować wyłącznie od sprawdzonych sprzedawców na straganach i targach. Polecam jedzenie jogurtu domowej roboty.

Po pierwszym tygodniu zobaczysz jak powrócą Ci siły i chęci, będziesz bardziej kreatywny, zdrowszy.

Comments are closed.