Rodzaje i właściwości mleka roślinnego

mleko roslinneDla weganów i osób o zdrowym trybie życia coraz więcej produktów zwierzęcych znajduje swoje roślinne zamienniki. W tej grupie znajduje się również mleko, które można zamienić mlekiem roślinnym. W zależności od rodzaju jest pozyskiwane ze zbóż, nasion, orzechów lub roślin strączkowych. Każdy z tych rodzai cechuje się innym smakiem oraz innymi właściwościami.

Obecnie dostępnych jest wiele rodzai mleka roślinnego. Pomimo szerokiej dostępności na rynku, wytworzenie niektórych rodzajów mleka roślinnego nie jest trudne i wiele osób praktykuje je w domu.

  • Rodzaje mlek roślinnych:
  • mleko sojowe z roślin strączkowych,
  • mleko jaglane, owsiane, orkiszowe, ryżowe ze zbóż,
  • mleko gryczane i z komosy ryżowej z pseudozbóż,
  • mleko sezamowe i z nasion konopi z nasion,
  • mleko kokosowe, z orzechów laskowych lub włoskich, z orzechów nerkowca, migdałowe, z orzechów makadamia, z orzechów piniowych, z pestek dyni, z ziarna słonecznika z orzechów lub pestek.

Właściwości mleka roślinnego

W zależności od produktu, z którego wytwarzane jest mleko roślinne, napój różni się smakiem, właściwościami oraz wartościami odżywczymi:

  • Mleko kokosowe cechuje się słodkim, kokosowym smakiem oraz kremową konsystencją. Gęstość może różnić się w zależności od tego, czy jest sprzedawane w puszcze (gęste z mniejszą ilością wody), czy w kartonie (rzadsze, wzbogacane w wapń). Jest bogate w tłuszcze (przez co jest bardziej kaloryczne) oraz witaminę B. Zawiera również żelazo, magnez, selen, fosfor oraz wapń, miedź, cynk i potas. Ze względu na słodki smak, mleko kokosowe często jest wykorzystywane jako dodatek do ciast i innych wypieków.
  • Mleko sojowe to najbardziej popularne mleko roślinne. Cechuje się lekko brązową barwą. W smaku jest nieco słodszy od mleka krowiego. Mleko sojowe bogate jest pełnowartościowe białko roślinne. Mleko sojowe zawiera również potas, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Jego negatywną właściwością jest silna alergenność oraz hamowanie produkcji hormonów tarczycy.
  • Mleko ryżowe to popularny zamiennik mleka krowiego, ponieważ jest do niego zbliżone smakiem. Ma lekko wodnistą konsystencję. Wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu w organizmie. Mleko ryżowe charakteryzuje się niską alergennością i często wybierane jest przez osoby uczulone na soję lub mleko krowie. Jest nisko kaloryczne, ale nie zawiera wapnia ani błonnika w składzie.
  • Mleko migdałowe to alternatywa mleka krowiego, bogata w wapń, magnez oraz potas i cynk, zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B2 oraz witaminę E. Spożywanie mleka migdałowego poprawia odporność organizmu, a także działa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 5 =