Sokowirówka czy wyciskarka do soków?

glassWyciskanie soku ze świeżych warzyw i owoców to lepszy wybór niż zakup gotowego soku, który pozbawiony jest wielu witamin i minerałów. W jaki jednak sposób można wycisnąć świeży sok?

Najważniejszy jest przede wszystkim zakup odpowiedniego urządzenia, które pomoże wycisnąć z owoców i warzyw pełen wartości odżywczych sok. Obecnie w sklepach można bez problemu zakupić sokowirówki oraz wyciskarki do owoców i warzyw, jednak na który sprzęt najlepiej się zdecydować?

Sokowirówka

Sokowirówka to urządzenie, które gości w domach już od kilkudziesięciu lat, jednak z czasem zaczęły być wypierane przez wyciskarki. Sok wyciśnięty przy pomocy sokowirówki jest dosyć klarowny i ma rzadką konsystencję. Niestety, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych w wyciśniętym soku, to nie ma ich zbyt wiele, ponieważ sokowirówki nie są w stanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Sokowirówki pracują na wysokich obrotach, przez co sok zostaje podgrzany, w efekcie czego traci on wiele cennych dla zdrowia witamin. Z kolei, jeśli chodzi o powstały odpad, to jest on zazwyczaj dosyć mokry, co oznacza, iż sokowirówka niezbyt dokładnie wyciska sok z owoców i warzyw. Sokowirówka to jednak dobre rozwiązanie, jeśli komuś zależy na tym, aby dosyć szybko wycisnąć sok. Warto jednak wiedzieć o tym, iż sokowirówki nie są w stanie wycisnąć soku z ziół, liści oraz dosyć małych owoców takich jak agrest, maliny czy jeżyny.

Wyciskarki do soków

Wyciskarki w odróżnieniu od sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi a podczas „produkcji soku” miażdżą owoce i warzywa, przez co sok nie jest już tak klarowny, jak w przypadku sokowirówki, jednak można uzyskać go w nieco większych ilościach. Sok nie ulega podgrzaniu, przez co zawiera wszystkie swoje wartości odżywcze. Największą zaletą wyciskarki do soków jest to, iż przy jej pomocy można wycisnąć sok nie tylko z owoców i warzyw, ale również z liści, ziół oraz bardzo małych owoców. W przypadku niektórych wyciskarek możliwe jest wrzucanie nawet całych owoców i warzyw, dzięki czemu nie trzeba ich obierać i kroić, zaoszczędzając w ten sposób dosyć dużo czasu. Jeśli chodzi natomiast o powstały miąższ, to jest on dosyć suchy, ponieważ wyciskarki bardzo dokładnie wyciskają sok.

Artykuł sponsorowany

Comments are closed.