Po prostu chrzan i bez

chrzanPospolite dodatki również mają właściwości medyczne.

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity (aromacia rusticana) występuje w umiarkowanej strefie Europi i Azji, w Polsce występuje na całym obszarze. Surowcem zielarskim jest korzeń, w którym znaleźć możemy: prowitaminę A, witaminy B i C, glikozyd sinigryna, ferment mirozyna, mirozynaza, oraz sole mineralne (wapń, potas, fosfor).

Chrzan przejawia działanie grzybobujcze, bakteriobujcze oraz w niewielkim stopniu moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Zaleca się go przy kamicy nerkowej, zaburzeniach trawienia związanych z niestrawnością, w niedokwaśności. Zewnętrznie stosowany, jako okład, łagodzi dolegliwości reumatyczne, oraz nerwo- i mięśnio-bóle.

Bez czarny

Bez czarny (sambucus nigra) występuje na terenie całej Polski. W jego korzeniu i korze znajduje się olejek eteryczny, cholina i systosterol, w liściach natomiast znajdziemy witaminę C i prowitaminę A. W owocach obecne są antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, cukry, pektyny i olejek eteryczny, witaminy C i B, w kwiatach zaś flawonidy, glikozyd, sambunigryna, olejek eteryczny, witamina C, cholina, kwas chlorogenowy, walerianowy, kawowy, jabłkowy i octowy, garbniki oraz sole mineralne.

Surowiec zielarski stanowią kwiaty, owoce, liście, kora i korzenie. Napar i sok z owoców i kwiatów czarnego bzu działają moczopędnie, napotnie i przeciwgorączkowo, uszczelniają naczynia włosowate, odtruwają organizm, działają też przeciwbólowo i przeczyszczająco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *