Polskie warzywa w UE

belgiaBędąc przez weekend w Belgii miałam okazję robić zakupy w tamtejszym markecie. Jakież było moje zaskoczenie (miłe), gdy na kartonach i skrzynkach z warzywami odnajdywałam informację o tym, że wyprodukowano je w Polsce.

Oprócz jabłek, co jest dość oczywiste, w „moim” sklepie, nasi producenci byli również głównym dostawcą ogórków oraz marchwi. No może nie bezpośrednim dostawcą, bo nim jest RoFood (importer polskiej żywności – www.rofood.com).

Cieszy, że dofinansowanie z Unii Europejskiej zostało dobrze wykorzystane przez naszych rolników. Jak donoszą różne branżowe serwisy: fundusze przeznaczono przede wszystkim na modernizację sprzętu rolniczego, co wpłynęło na podwyższenie jakości polskich produktów. Polskie rolnictwo zbudowało potencjał, który pozwala nie tylko wyprodukować towar na polu, ale go przygotować, jeśli trzeba zmagazynować tak, by nie tracił na jakości oraz zaoferować klientowi w najwyższej jakości. To dlatego polscy producenci są teraz widoczni na rynkach UE.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *