Jak prawidłowo parzyć kawę w kawiarce?

kawa kawiarkaNa temat metod parzenia dobrej kawy można dyskutować bez końca, zwłaszcza w kręgach koneserów tego aromatycznego napoju. Każdy z nich ma swoje sposoby na uzyskanie jak najlepszego naparu i zazwyczaj jest im wierny. Wielu z nich korzysta ze znanych od niemal stu lat prostych kawiarek, które nie bez powodu nieustająco podbijają serca i podniebienia wielbicieli kawy. Jak używać tych urządzeń, aby uzyskać jak najlepsze efekty?

Fenomen kawiarki

Mogłoby się wydawać, że dziś w dobie nowoczesnych ekspresów zwyczajna i nieskomplikowana kawiarka odejdzie do lamusa. Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom to banalnie proste urządzenie stało się symbolem prawdziwej włoskiej kawy i nadal cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Skąd ta popularność? Niewątpliwie duży wpływ na to ma prostota obsługi kawiarki, niewielkie rozmiary oraz swoisty kult, który otacza ją od momentu wprowadzenia na rynek w 1933 r. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że do dziś kawiarka niemal nie zmieniła swojego pierwotnego kształtu i, pomimo że istnieje wiele różnych modeli tego produktu, to nadal jednym z najpopularniejszych jest ten o charakterystycznych kanciastych ściankach – takich samych jak w pierwowzorze z początków ubiegłego wieku!

Z czego składa się kawiarka?

Urządzenie składa się z zaledwie trzech połączonych za sobą pionowo elementów. Dolna część to pojemnik na wodę, środkowa to sitko, do którego wsypuje się zmieloną kawę, a górna jest miejscem, w które spływa gotowy już napój. Gotująca się na samym dole woda, pod wpływem ciśnienia przepychana jest do góry i przechodząc przez warstwę kawy, trafia do górnego pojemnika. Metoda działania jest bardzo prosta i umożliwia szybkie przygotowanie aromatycznego naparu na różnego rodzaju kuchenkach. Bo choć klasyczne kawiarki są aluminiowe i można z nich korzystać, używając kuchni gazowej, elektrycznej czy ceramicznej, to dla posiadaczy kuchni indukcyjnych została stworzona metalowa, bądź wyposażona w specjalne dodatkowe denko kawiarka indukcyjna.

Doskonała kawa prosto z kawiarki

Dla prawdziwych kawoszy samo picie kawy często jest tak samo ważne, jak ceremonia jej przygotowania. Kawiarka to urządzenie, które przez lata urosło już do rangi symbolu, dlatego doskonale nadaje się do przygotowania kultowego naparu. Od czego, zatem zacząć parzenie kawy? Najlepiej od zaopatrzenia się w naprawdę dobrej jakości świeżo palone ziarna, które oferują np. polskie palarnie kawy. Zakup w lokalnej palarni gwarantuje błyskawiczną dostawę w krótkim czasie od daty palenia kawy, dzięki czemu zachowane zostaną wszystkie jej najwartościowsze cechy. Ziarna należy poddać zmieleniu, ale w taki sposób, aby nie dopuścić do zbyt drobnego przemiału, a następnie wsypać do środkowej części kawiarki, czyli sitka. Tu należy pamiętać o tym, aby nie ubijać kawy i nie wypełniać sitka do samej krawędzi, tylko zostawić ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni. Dolną część kawiarki napełniamy wodą do poziomu zaworu bezpieczeństwa, wszystkie trzy elementy łączymy ze sobą i w zależności od tego, czy jest to kawiarka indukcyjna, czy klasyczna stawiamy na odpowiedniej kuchence. Po pewnym czasie w górnej części urządzenia pojawią się ciemne strużki kawy, które z czasem zaczną przybierać jasną barwę. Wtedy nalewamy napój do filiżanek lub przerywamy ekstrakcję schładzając dolny pojemnik. To moment, od którego można zacząć cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tego wyjątkowego naparu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − jedenaście =