Mąka bezglutenowa – rodzaje i zastosowanie

gluten word with wood backgroundDieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza ze względu na swoje właściwości. Stosowanie jej pozwala zwalczyć pewne dolegliwości zdrowotne, ale i poprawić swoje samopoczucie oraz wyniki w sporcie. W tym celu wiele osób decyduje się stosować np. mąki bezglutenowe. Z czego jest zrobiony ten produkt? Jakie ma rodzaje? Do czego warto ją zastosować?

Co to jest bezglutenowa mąka?

Mąka bezglutenowa to mąka, która nie zawiera glutenu, czyli nie została wykonana z artykułów, które ów składnik posiadają. Dziś coraz więcej osób ze względów zdrowotnych, ale i z powodu chęci dbania o swoje zdrowie i samopoczucie, czy lepsze wyniki w sporcie, decyduje się zastosować tę dietę eliminacyjną. Gluten może powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak problemy żołądkowe czy wysypka skórna. W takim wypadku należy całkowicie wyeliminować tę substancję ze swojego jadłospisu, aby poprawić swoje samopoczucie i cieszyć się każdym posiłkiem. Rezygnując z glutenu należy znaleźć dobrą alternatywę w postaci produktów bezglutenowych.

Jakie są rodzaje mąki bezglutenowej?

Istnieje wiele rodzajów mąk bezglutenowych, które można zakupić w dwóch wariantach, np. na stronie https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-maka-bezglutenowa. Pierwsza z nich to naturalna mąka bezglutenowa, czyli taka, która nie posiada w ogóle glutenu i została wykonana z jednego składnika. W takim wypadku można wyróżnić mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, z orzechów, tapioki, cieciorki, ziaren czy soi.Natomiast drugim wariantem mąk bezglutenowych są gotowe mieszanki, które są oczyszczone z glutenu, i zawierają kilka składników. Takie mieszanki stanowią niezwykle wygodne rozwiązania. Można zakupić na przykład mąkę mieszaną co ciast i deserów. Tego rodzaju mąki bezglutenowe zawierają na przykład mąkę ryżową i kukurydzianą oraz skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki lub inne dodatki. W takich mieszankach stosuje się proporcje, dzięki którym można uzyskać udane i przepyszne wypieki. Istnieje ogromna ilość przepisów, które nie pozwalają używać tylko jednej mąki bezglutenowej, ponieważ może to sprawić, że ciasto będzie zbyt ciężkie i po prostu nie urośnie – z tego powodu miesza się różne rodzaje ze sobą.Co ważne, mąki bezglutenowe można podzielić ze względu na ich właściwości i konsystencję. Niektóre z nich są sklejające lub klejące – nie wolno ich stosować w pojedynkę (np. mąka ziemniaczana czy z tapioki). Z kolei inne pozwalają uzyskać chrupiący spód doskonały do słodkich wypieków. Do najbardziej uniwersalnych produktów zaliczana jest bezglutenowa mąka jaglana, ryżowa, gryczana czy owsiana.

Zastosowanie mąki bezglutenowej

Wszelkiego rodzaju bezglutenowe mąki charakteryzują się szerokim i różnorodnym zastosowaniem w kuchni. Sprawdzą się zarówno do słonych i chrupkich, jak również słodkich wypieków, takich jak chleb, bułki, pizza, tortilla oraz ciasta i desery. Przykładowo bezglutenowa mąka kukurydziana ma właściwości zagęszczające i dlatego stosuje się ją do sosów, zup i niektórych ciast.Jeśli ktoś nigdy wcześniej nie przygotowywał niczego z mąk bezglutenowych, powinien zacząć od mieszanek, które ułatwiają przygotowywanie pożądanych potraw. Co ciekawe, tego typu mieszanki można wykonać samodzielnie w domu, warto jednak wcześniej poszukać informacji na temat dokładnych proporcji czy rodzaju zastosowanych mąk.

Comments are closed.