Przepis na chlebki z siemieniem lnianym
Chlebki z siemieniem lnianym są idealne jako lekkie śniadanie lub chrupiąca przekąska w ciągu dnia. Jest to zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką. Jest to prosty, mało wymagający przepis, dzięki któremu wiemy, co jemy.
Składniki
- mąka pszenna – 100 g
- płatki owsiane – 50 g
- mąka żytnia razowa – 150 g
- siemię lniane, niemielone – 120 g
- nasiona sezamu – 85 g
- nasiona słonecznika – 100 g
- sól – 2 szczypty
- ciepła woda – 300-400 ml
- dodatki do wyboru, np. inne nasiona, rodzynki
Potrzebne będą
- blacha do pieczenia
- kratka do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Sposób przygotowania:
Krok 1
W dużej misce łączymy suche składniki ciasta, czyli oba rodzaje mąki, płatki owsiane, sól i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Wszystko razem mieszamy
Krok 2
Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na ok. 20 minut, aby ciasto mogło napęcznieć. Gdy ciasto już napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, a jeśli jest zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką.
Krok 3
Blachę smarujemy oliwą i rozprowadzamy po niej równą warstwę ciasta. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.
Chlebki pieczemy przez ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia należy je wyjąć z piekarnika i poktoić je na mniejsze, kromki, do gustu. Podpiekamy, aż staną się chrupiące.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, chlebki układamy na kratce umieszczonej w piekarniku i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Jeść można same, robić z nimi kanapki czy jeść z dipem lub hummus. Smacznego!