Wegetariańska zupa minestrone

minestroneHistoria minestrone zaczyna się w średniowiecznej, włoskiej kuchni zakonnej. Mnisi musieli zachowywać dietę, jednak próbowali ją urozmaicać, przez dodawanie do potraw skarbów z przyklasztornych ogrodów. W ten sposób powstała gęsta, sycąca zupa jarzynowa, zwana minestrą, która z czasem, niewątpliwie za sprawą pielgrzymów próbujących zakonnego specjału, przekształciła się w minestrone, z dodatkiem mięsa i makaronu. » Czytaj dalej

Sekrety używania oleju w sprayu w kuchni

olejGotowanie coraz częściej przypomina prawdziwą sztukę i światowej sławy kucharze co chwilę zaskakują nas nowymi trikami i sekretami, które sprawiają, że nasze potrawy są zdrowsze i smaczniejsze, a sam proces ich przygotowywania bardziej efektywny. Ostatnio ogromną popularnością cieszy się olej w sprayu Vertego, który stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. » Czytaj dalej

Ekologiczne praktyki w kuchni: jak oszczędzać ziemię na co dzień

karta ekoDbanie o środowisko naturalne staje się coraz bardziej palącą kwestią, a jednym z kluczowych miejsc, gdzie możemy wprowadzić pozytywne zmiany, jest nasza kuchnia. W tym artykule dowiesz się, jakie ekologiczne praktyki można wprowadzić do codziennego gotowania i jedzenia, aby oszczędzać ziemię i przyczyniać się do tworzenia bardziej zrównoważonego środowiska. » Czytaj dalej

Fitoterapia

ziołaPolska sztuka leczenia roślinami, podobnie jak w Europie Zachodniej, wywodzi się ze średniowiecznego zielarstwa. Powstała i przez długi okres rozwijała się mając za podstawę ludową tradycję leczenia ziołami. W ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat rozwinęła się w nowoczesną metodę leczenia, zwaną fitoterapią. Pojęcie fitoterapia jako dziedzinę nauki wprowadził francuski lekarz Henri Leclerc (1870-1955). Określenie fitoterapia wywodzi się od greckich słów: phytos (roślina) i therapeia (leczenie). Fitoterapia jest to nauka zajmująca się zastosowaniem środków leczniczych pochodzenia roślinnego w leczeniu i profilaktyce. Mogą to być całe rośliny lub ich części w postaci świeżej lub wysuszonej, jak również ich przetwory przygotowane metodami, które zapewniają uzyskanie możliwie największej ilości związków biologicznie czynnych występujących w tym surowcu oraz innych związków z nimi współistniejących. » Czytaj dalej

Jak zadbać o swój poziom hemoglobiny na diecie wegańskiej?

red blood cell science hemoglobin 4807214Dieta wegańska, oparta na roślinnych składnikach, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, jednak niektórzy obawiają się, że może prowadzić do niedoboru składników odżywczych, takich jak żelazo i hemoglobina. Hemoglobina jest białkiem występującym w krwinkach czerwonych, które odpowiada za transport tlenu do tkanek. Odpowiedni poziom hemoglobiny jest kluczowy dla dobrego funkcjonowania organizmu. Oto kilka wskazówek, jak utrzymać zdrowy poziom hemoglobiny na diecie wegańskiej. » Czytaj dalej

Stewia w płynie – jakie korzyści dla zdrowia niesie?

stewiaO negatywnym wpływie białego cukru na nasze zdrowie nie trzeba wiele mówić — raczej każdy zdaje sobie z tego sprawę, szczególnie jeśli chce dbać o sylwetkę, stawy, układ sercowo-naczyniowy etc. Na szczęście na rynku istnieje wiele fantastycznych zamienników, które są od niego lepsze nie tylko pod względem witamin i minerałów, ale także intensywności smaku i braku skutków ubocznych. Jedną ze zdrowych alternatyw jest stewia w płynie. O jej pozytywnym wpływie na nasz organizm opowiemy w poniższym artykule. Dodatkowo wymienimy wszelkie dobra, jakie posiada w swoim składzie oraz wskażemy na możliwości jej stosowania. » Czytaj dalej

Kuchnia wegetariańska – zdrowy trend żywieniowy?

wege_fotoOd 2 lat kuchnia wegetariańska i jej restrykcyjna wersja – dieta wegańska przybrały na popularności objawiając się silnym trendem, który pociągnął za sobą coraz większą rzeszę roślinnych smakoszy. Wraz z nim pojawiły się opinie specjalistów o sprzecznych względem siebie opiniach dotyczących aspektu zdrowotnego diety. Czy dieta wegetariańska jest bezpieczna dla zdrowia? Przeczytaj artykuł i poznaj punkt widzenia dietetyka! » Czytaj dalej

Mąka bezglutenowa – rodzaje i zastosowanie

gluten word with wood backgroundDieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza ze względu na swoje właściwości. Stosowanie jej pozwala zwalczyć pewne dolegliwości zdrowotne, ale i poprawić swoje samopoczucie oraz wyniki w sporcie. W tym celu wiele osób decyduje się stosować np. mąki bezglutenowe. Z czego jest zrobiony ten produkt? Jakie ma rodzaje? Do czego warto ją zastosować? » Czytaj dalej

Wegańskie burgery z ciecierzycy

Walnut Chickpea BurgerKuchnia roślinna wciąż zdobywa serca smakoszy na całym świecie, oferując kreatywne i smaczne alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe wegańskie burgery z ciecierzycy, które zachwycą nie tylko wegan, ale także wszystkich miłośników smakowitych posiłków. » Czytaj dalej

« Starsze Wpisy