Historia minestrone zaczyna się w średniowiecznej, włoskiej kuchni zakonnej. Mnisi musieli zachowywać dietę, jednak próbowali ją urozmaicać, przez dodawanie do potraw skarbów z przyklasztornych ogrodów. W ten sposób powstała gęsta, sycąca zupa jarzynowa, zwana minestrą, która z czasem, niewątpliwie za sprawą pielgrzymów próbujących zakonnego specjału, przekształciła się w minestrone, z dodatkiem mięsa i makaronu. » Czytaj dalej
Sekrety używania oleju w sprayu w kuchni
Gotowanie coraz częściej przypomina prawdziwą sztukę i światowej sławy kucharze co chwilę zaskakują nas nowymi trikami i sekretami, które sprawiają, że nasze potrawy są zdrowsze i smaczniejsze, a sam proces ich przygotowywania bardziej efektywny. Ostatnio ogromną popularnością cieszy się olej w sprayu Vertego, który stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. » Czytaj dalej
Ekologiczne praktyki w kuchni: jak oszczędzać ziemię na co dzień
Dbanie o środowisko naturalne staje się coraz bardziej palącą kwestią, a jednym z kluczowych miejsc, gdzie możemy wprowadzić pozytywne zmiany, jest nasza kuchnia. W tym artykule dowiesz się, jakie ekologiczne praktyki można wprowadzić do codziennego gotowania i jedzenia, aby oszczędzać ziemię i przyczyniać się do tworzenia bardziej zrównoważonego środowiska. » Czytaj dalej
Fitoterapia
Polska sztuka leczenia roślinami, podobnie jak w Europie Zachodniej, wywodzi się ze średniowiecznego zielarstwa. Powstała i przez długi okres rozwijała się mając za podstawę ludową tradycję leczenia ziołami. W ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat rozwinęła się w nowoczesną metodę leczenia, zwaną fitoterapią. Pojęcie fitoterapia jako dziedzinę nauki wprowadził francuski lekarz Henri Leclerc (1870-1955). Określenie fitoterapia wywodzi się od greckich słów: phytos (roślina) i therapeia (leczenie). Fitoterapia jest to nauka zajmująca się zastosowaniem środków leczniczych pochodzenia roślinnego w leczeniu i profilaktyce. Mogą to być całe rośliny lub ich części w postaci świeżej lub wysuszonej, jak również ich przetwory przygotowane metodami, które zapewniają uzyskanie możliwie największej ilości związków biologicznie czynnych występujących w tym surowcu oraz innych związków z nimi współistniejących. » Czytaj dalej
Jak zadbać o swój poziom hemoglobiny na diecie wegańskiej?
Dieta wegańska, oparta na roślinnych składnikach, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, jednak niektórzy obawiają się, że może prowadzić do niedoboru składników odżywczych, takich jak żelazo i hemoglobina. Hemoglobina jest białkiem występującym w krwinkach czerwonych, które odpowiada za transport tlenu do tkanek. Odpowiedni poziom hemoglobiny jest kluczowy dla dobrego funkcjonowania organizmu. Oto kilka wskazówek, jak utrzymać zdrowy poziom hemoglobiny na diecie wegańskiej. » Czytaj dalej
Stewia w płynie – jakie korzyści dla zdrowia niesie?
O negatywnym wpływie białego cukru na nasze zdrowie nie trzeba wiele mówić — raczej każdy zdaje sobie z tego sprawę, szczególnie jeśli chce dbać o sylwetkę, stawy, układ sercowo-naczyniowy etc. Na szczęście na rynku istnieje wiele fantastycznych zamienników, które są od niego lepsze nie tylko pod względem witamin i minerałów, ale także intensywności smaku i braku skutków ubocznych. Jedną ze zdrowych alternatyw jest stewia w płynie. O jej pozytywnym wpływie na nasz organizm opowiemy w poniższym artykule. Dodatkowo wymienimy wszelkie dobra, jakie posiada w swoim składzie oraz wskażemy na możliwości jej stosowania. » Czytaj dalej
Kuchnia wegetariańska – zdrowy trend żywieniowy?
Od 2 lat kuchnia wegetariańska i jej restrykcyjna wersja – dieta wegańska przybrały na popularności objawiając się silnym trendem, który pociągnął za sobą coraz większą rzeszę roślinnych smakoszy. Wraz z nim pojawiły się opinie specjalistów o sprzecznych względem siebie opiniach dotyczących aspektu zdrowotnego diety. Czy dieta wegetariańska jest bezpieczna dla zdrowia? Przeczytaj artykuł i poznaj punkt widzenia dietetyka! » Czytaj dalej
Mąka bezglutenowa – rodzaje i zastosowanie
Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza ze względu na swoje właściwości. Stosowanie jej pozwala zwalczyć pewne dolegliwości zdrowotne, ale i poprawić swoje samopoczucie oraz wyniki w sporcie. W tym celu wiele osób decyduje się stosować np. mąki bezglutenowe. Z czego jest zrobiony ten produkt? Jakie ma rodzaje? Do czego warto ją zastosować? » Czytaj dalej
Wegańskie burgery z ciecierzycy
Kuchnia roślinna wciąż zdobywa serca smakoszy na całym świecie, oferując kreatywne i smaczne alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe wegańskie burgery z ciecierzycy, które zachwycą nie tylko wegan, ale także wszystkich miłośników smakowitych posiłków. » Czytaj dalej