Naleśniki z bitą śmietaną
Naleśniki z bitą śmietaną to pomysł na pyszne śniadanie na słodko.
Tradycyjny przepis na ciasto naleśnikowe jest bez wątpienia bardzo kaloryczne, tuczące i dodatkowo pełne szkodliwego cholesterolu. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można sobie na to pozwolić.
Zrobienie naleśników bez jajek to dla wielu osób murem nie do sforsowania. Tymczasem wystarczy je zastąpić zmielonym siemię lnianym lub płatkami owsianymi.
Składniki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cytrynowej wody gazowanej
- szklanka mleka
- 250 g mąki
- 85 g płatków owsianych
- śmietanka 36%
- łyżeczka cukru waniliowego
- dżem
- czekolada
Przygotowanie
Ciasto:
3 miarki mąki na 1 jedną miarkę zmielonych płatków owsianych wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Dolać wodę i mleko, powoli wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Dodać szczyptę soli. Ciasto na naleśniki musi być lekko płynne, tak, żeby po wylaniu na patelnię można było swobodnie rozprowadzić je na całej powierzchni.
Smażyć z każdej strony ok. 2-3 minut.
Bita śmietana:
Ubijamy śmietankę z cukrem, do uzyskania pożądanej konsystencji. UWAGA – śmietana do ubijania musi być bardzo mocno schłodzona, dobrze jest więc robić to rano.
Po usmażeniu naleśników, posmarować całe ulubionym dżemem, na wierzch nałożyć bitą śmietanę i polać czekoladą. Zamiast topić czekoladę, można ją również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.