Mit czy prawda: Czy Oliwa Extra Virgin nadaje się do smażenia?

oliwaOliwa z oliwek Extra Virgin jest uważana za źródło jednego z najwyższej jakości tłuszczów spożywczych. W kuchni często wykorzystuje się ją do dressingów i marynat, ale wiele osób wciąż zadaje sobie pytanie, czy oliwa Extra Virgin do smażenia to dobry pomysł? Wątpliwości rozwiewamy w poniższym artykule.

Oliwa Extra Virgin – co ją wyróżnia?

Jest to najbardziej naturalna formy oliwy z oliwek, którą otrzymuje się poprzez mechaniczne tłoczenie oliwek, bez użycia chemicznych procesów i rafinacji. Jest niezwykle popularna i w swojej ofercie posiada ją każdy sklep z oliwami. Dlaczego jest tak bardzo ceniona? Odpowiadamy!

  • Wysoka jakość
  • Smak i aromat
  • Składniki odżywcze
  • Uniwersalność

Oliwa Extra Virgin jest nie tylko sposobem na uzyskanie świetnego smaku potraw, ale jest również na wspieranie naszego zdrowia.

Oliwa Extra Virgin do smażenia – tak czy nie?

Oliwa Extra Virgin posiada stosunkowo niski punkt dymienia. Co to oznacza w praktyce? Olej ten poddany obróbce w wysokiej temperaturze może się palić i wytwarzać niezdrowe substancje. To właśnie dlatego niektórzy eksperci zalecają, aby oliwę Extra Virgin wykorzystywać do smażenia jedynie na niskich i średnich temperaturach np. do duszenia.

Jeśli jednak jesteś fanem potraw przyrządzanych w głębokim oleju, sięgnij raczej po olej rzepakowy bądź słonecznikowy, które charakteryzują się wyższym punktem dymienia.

Podsumowując, oliwa Extra Virgin do smażenia to dobry pomysł jedynie wtedy, kiedy będziesz utrzymywał niską lub średnią temperaturę obróbki.

Gdzie świetnie sprawdzi się oliwa Extra Virgin?

Skoro wiemy już, że oliwa Extra Virgin nie zawsze będzie dobrym pomysłem do smażenia, opłaca się poszukać alternatywnych metod jej zastosowania, a tych jest naprawdę sporo! Warto jak najszybciej odwiedzić sklep z oliwami, bo nasze propozycje z pewnością wzmogą Wasz apetyt!

Dressing do sałatek

Oliwa Extra Virgin to podstawowy składnik smacznego, a przede wszystkim zdrowego dressingu sałatkowego. Możesz mieszać ją z octem balsamicznym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, aby uzyskać smak o średniej intensywności.

Marynaty

Oliwę extra Virgin można wykorzystać do marynowania mięs, ryb i warzyw. Tak przyrządzona marynata pozwala zachować wilgotność potraw.

Pieczenie

Ten rodzaj oliwy sprawdza się zwłaszcza do wytrawnych wypieków np. chleba bądź focacci. Możesz nią także posmarować formy do pieczenia, dzięki czemu zapobiegniesz przywieraniu dań.

Dodatek do gotowych potraw

Oliwę Extra Virgin możesz potraktować jako dodatek do zup, makaronów i mięs, aby wzmocnić ich aromat i nadać nowy, wyrazisty charakter.

Dip do chleba

Oliwa Extra Virgin to doskonały dip do świeżego pieczywa. Ten typowo włoski sposób jedzenia chleba zyskuje swoich fanów także w Polsce. Zanurz jego kawałki w oliwie z różnymi przyprawami i delektuj się każdym kęsem.

Pamiętaj, że aby jakość oliwy Extra Virgin była wysoka, warto kupować ją ze sprawdzonych miejsc, najlepiej tych, które specjalizują się w tego typu produktach. Ponadto pamięta, że ich smak może różnić się ze względu na region pochodzenia oliwek.

Comments are closed.