Sałatka z gruszką i jeżynowym vinaigrettem
Intensywnie ciemna barwa jeżyn sprawia, że w wierzeniach ludowych uznawane były jako symbol smutku i cierpienia. Dziś wiemy, że właśnie ta barwa, odpowiada za ich nietypowe właściwości. To dzięki antocyjaninie (barwnik) jeżyny stanowią jedno z największych źródeł antyoksydantów, które uważa się za korzystne przy ochronie przed szeregiem poważnych chorób.
Liczba osób : 2-3
Czas przygotowania : 10 min.
Czas gotowania : 15 min.
Gotowe w 25 min.
Składniki
- 100 g jeżyn
- 100 g sera Lazur
- 200 g mieszanki sałat
- 1 gruszka
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka masła
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
JEŻYNOWY VINAIGRETTE:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 7 oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
Połowę jeżyn odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce wrzucić do blendera, dodać resztę składników vinaigretta. Wszystko zmiksować na gęsty mus.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić na krążki. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ósemki.
Rozgrzać patelnię grillową zrumienić boczek, następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni na tłuszczu wytopionym z boczku ułożyć gruszkę i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Na talerzach gotowych do podania rozłożyć porcję sałaty na wierzchu rozrzucić pokruszony ser, krążki cebuli i ułożyć kawałki gruszki. Sałatkę posypać orzechami włoskimi, następnie polać jeżynowym vinaigrettem i udekorować owocami.
Gotową sałatkę podawać z grzankami.