Sałatka dyniowa z kuskusem

salatka dyniaDynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Wykorzystajmy to !

Składniki

– 300 g kuskusu
– 400 g dyni
– 100 g migdałów
– 1 papryczka chili
– 1/2 cytryny (sok)

– 4 łyżki soku pomarańczowego
– 3 łyżki oleju
– garść rodzynek
– garść natki pietruszki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Przygotowanie

Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
Migdały włożyć do worka foliowego ze struną i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Następnie uprażyć na suchej patelni, odstawić.

Dynię obrać i pokroić na około 2 cm kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oleju. Smażyć przez około 10 minut.
Po czym dodać posiekaną drobno papryczkę chili bez gniazd nasiennych. Smażyć jeszcze około 5 minut.
W misce wymieszać kuskus, dynię, chili, migdały i rodzynki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, cynamon, wlać sok pomarańczowy.
Następnie skropić całość oliwą oraz oprószyć solą i pieprzem, wymieszać.

Comments are closed.