Ravioli z musem dyniowym
Dziś szybki przepis z kuchni włoskiej. Jest kilka wersji pochodzenia nazwy Ravioli, ale najprawdopodobniej jest to nazwa pochodząca od słowa”Raviggiuolo” czyli rodzaj sera pochodzącego z regionów północno-środkowej Italii. Jest to również jeden z podstawowych składników oryginalnej recepty farszu Ravioli.
Liczba osób: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Gotowe w: 30 min.
Składniki
- 500 g dyni
- 300 g ravioli z serem
- 50 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietany 36%
- 1/2 rosołu wegeteriańskiego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- kilka liści szałwii
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wstawić osoloną wodę na makaron ravioli, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzić.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę posiekać. Papryczkę chilli umyć usunąć gniazdo nasienne i posiekać.
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę, a cytrynę sparzyć.
W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać dynię, papryczkę chili i smażyć około 4 minut.
Wlać bulion, dodać posiekaną szałwię, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietanę, parmezan oraz oprószyć solą i pieprzem, dusić bez przykrycia przez 5 minut. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus.
Ravioli rozłożyć na talerzach polać musem dyniowym i posypać tartym parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.