Bagietka z ziołowym twarożkiem
Genezę bagietki niesłusznie przypisuje się francuzom, gdyż jej wymyślenie należy przypisać austriackim wynalazcom specjalnego pieca w którym para powodowała, że skórka chleba rozszerzała się dłużej, a wnętrze, dzięki większej zawartości powietrza, stawało się bardziej puszyste. Bagietka z ziołowym twarożkiem to prosty, śniadaniowy przepis, ale jakże pięknie wyglądający.
Liczba osób : 2
Czas przygotowania : 15 minut
Czas gotowania : 0 minut
Gotowe w : 15 minut
Składniki
– 1 bagietka
– 70 g twarogu
– 3 rzodkiewki
– 1 ząbek czosnku
– 1 mały pomidor
– 1 ogórek gruntowy
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– kilka liści mięty
– kilka liści kolendry
– garść mieszanki kiełków
– sól, pieprz
Przygotowanie
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Zioła i rzodkiewkę umyć, posiekać, po czym dodać do twarogu.
Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Pomidora umyć i pokroić w plasterki.
Twaróg wymieszać z ziołami i rzodkiewką, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm.
Każdą bagietkę posmarować twarogiem nałożyć, porcję kiełków, następnie położyć po plasterku pomidora i ogórka oraz oprószyć solą i pieprzem.