Sałatka z mango i chili
Ponieważ jeszcze za wcześnie na sałatki z rodzimych warzyw – dziś kuchnia tajska. Co prawda, w sklepach pojawiły się już „wiosenne warzywa”, ale są to albo produkty z południa europy, albo mocni chemicznie nawożone (albo i jedno i drugie).
Liczba osób : 2
Czas przygotowania : 15m
Czas gotowania : 10m
Gotowe w : 25m
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 owoce mango
- 1 papryka czerwona lub zielona
- 1 papryczka chili
- 1 dymka (cebula i szczypiorek)
- kilka liści mięty
- garść świeżej kolendry
- garść orzeszków ziemnych
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wstawić wodę na makaron. Ugotować według wskazówek na opakowaniu i dobrze odcedzić.
W międzyczasie przygotować dressing.
Limonki umyć do miseczki zetrzeć skórkę z jednej, a z obu wycisnąć sok. Dodać cukier, sos sojowy, olej i szczyptę soli. Dymkę umyć i pokroić, a kolendrę posiekać. Mango przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić.
Papryczkę chili przekroić, usunąć gniazdo nasienne i posiekać. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Do dużej miski wrzucić makaron, dodać mango, papryki, dymkę i kolendrę. Całość polać dressingiem oprószyć solą i pierzem, po czym wymieszać.
Gotową sałatkę posypać posiekanymi miętą i orzeszkami ziemnymi. Na koniec przełóż do miseczki i udekoruj wg uznania. Smacznego !