Uprawa pomidorów na własny użytek
Pomidory są jednymi z najpopularniejszych warzyw, popularnych w sezonie jak i w przetworach poza nim. Uprawa pomidorów może się wydawać trudna, jednak nic bardziej mylnego! Uprawa własnych pomidorów ma niezliczone zalety, a własne zasoby są na wyciągnięcie ręki.
Zaczynając myśleć o uprawie pomidorów musimy jednak podjąć kilka decyzji, biorąc pod uwagę gdzie chcemy je sadzić, jaki rodzaj pomidora nas interesuje i jaki jest najlepszy do naszego miejsca.
Uprawa pomidorów na balkonie
Uprawiamy je tylko na dobrze nasłonecznionych balkonach i tarasach. Do tego celu najlepsze są odmiany karłowe, np. koktajlowe i czereśniowe. W dużych doniczkach ziemię przygotowujemy w podobny sposób jak podłoże do cylindrów. Podczas sadzenia rozsady w doniczce umieszczamy palik, do którego stopniowo przywiązujemy rosnący pęd. Jeśli rośliny zbytnio się zagęszczą, usuwamy boczne pędy, na których nie ma zawiązków. Najlepiej sprawdza się podlewanie kropelkowe.
Uprawa pomidorów w gruncie
Pomidory wymagają miejsc słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Grunt do uprawy pomidorów powinien być dobrze przygotowany. Wcześniej – jesienią, ziemię warto zmieszać z przefermentowanym lub granulowanym obornikiem, ewentualnie kompostem. Jeśli nie mamy obornika ani kompostu, możemy go zastąpić mineralnym nawozem granulowanym do warzyw o przedłużonym działaniu. Pamiętajmy, żeby nasza uprawa pomidorów była codziennie podlewana, jeśli tylko nie pada deszcz. Najlepsze są gatunki średniowczesne.
Uprawa pomidorów pod folią
Gdy temperatura w kwietniu ustabilizuje się powyżej 6°C, pod folią można zasadzić zahartowaną rozsadę. Wiosną, na początek rozsadę najlepiej posadzić w cylindrach do uprawy warzyw. Pilnujemy, by podłoże przez cały czas było wilgotne. Ziemię warto przekopać z obornikiem i dobrze podlać. To, w późniejszej fazie uprawy pomidorów, zaoszczędzi nawożenia. Podczas słonecznych i ciepłych dni drzwi w tunelu otwieramy, co pozwoli uniknąć przegrzania roślin i zakażenia chorobami, które rozwijają się przy dużej wilgotności.