Czy zdrowe jedzenie musi być pracochłonne?

HummusW przeciągu ostatnich lat zdrowe odżywianie się zyskuje coraz większą popularność ze względu na wzrastającą ilość informacji o wpływie tego co jemy na nasze zdrowie. Pomimo to jedzenie w odpowiedni sposób stanowi problem. Przepisy często są skomplikowane i potrzebujemy wielu naczyń, a poza głównymi daniami ciężko jest znaleźć jakieś zdrowe przekąski.

Z tego powodu wiele osób próbujących jeść zdrowo wraca do chrupek i chipsów, co jest błędem, ponieważ jest wiele zdrowych przekąsek, które można zrobić samemu w domu. Jedną z najlepszych opcji kiedy chcemy coś na ząb, dalej dbając o swoje zdrowie jest hummus. Pomimo czasu przygotowania, nie trzeba się przy nim napracować, a przepis wygląda następująco:

Składniki

  • 20 dag suszonej ciecierzycy – 1 szklanka (namoczonej przez noc)
  • 10 dag pasty tahini – 2 łyżki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • woda źródlana
  • sól morska

Sposób przygotowania

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze (zob. bezprzewodowy blender). Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle wody, aby powstała gładka masa. Najlepszy jest jeszcze ciepły. Skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz z pitą, macą lub nabieraj pastę kawałkami cebuli, ale to wersja dla twardzieli. W lodówce przechowuj do trzech dni.

Czemu hummus jest zdrowy?

Po przedstawieniu przepisu można się zacząć zastanawiać: mówimy o zdrowej żywności, ale co w sumie da mi zjedzenie hummus? Czy w ogóle jest to zdrowe? I czy daje jakieś korzyści?

Na te pytania odpowiedź jest prosta: Tak, hummus jest pełen korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w witaminy (A i B6) i minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk), jak i pełen białka. Tahini – dodawana pasta z sezamu – pomaga organizmowi w wchłanianiu wymienionego białka. Hummus również długo daje uczucie sytości oraz zawiera wzmacniające kości żelazo, jak również obniża poziom cukru we krwi.

Hummus oferuje prostą bazę którą można dostosowywać do swojego gustu, czy to przez dobranie swoich dodatków, czy przez wybór czym naszą pastę chcemy nabierać. Poza tym przygotowanie nie jest skomplikowane oraz potrzebujemy tylko blender przenośny i garnek, co sprawia, że z dzisiejszą technologią gdzie są one bezprzewodowe nasz przepis można wykonać praktycznie wszędzie. Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 15 =