Grecka oliwa — właściwości i wartości odżywcze

grecka oliwaNiejednokrotnie słyszy się, że zamienienie zwykłych olejów roślinnych czy zwierzęcych na oliwę jest zdrowszą opcją. W czym jednak przejawia się ta wyższość oliwy i czego możemy się spodziewać po regularnym jej spożywaniu? Lista zalet jest naprawdę imponująca i warto zapoznać się z nią dla większej świadomości o dobroczynnych skutkach, jakie może za sobą nieść spożywanie tej greckiej specjalności.

 

 

 

 

 

Grecki przepis na długowieczność

Znana jest długowieczność ludzi z Południa. Śródziemnomorska dieta pozwala im cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata oraz dożywać sędziwego wieku. Grecy opierają swoje posiłki o owoce, ryby, zioła, nabiał i właśnie oliwę. Jej wyjątkowe właściwości znane są powszechnie. Wykorzystywanie jej jako zamiennika dla innych tłuszczów może pozytywnie wpłynąć również na nas. Oliwki Koroneiki, z których produkowana jest najlepsza oliwa z oliwek z Krety, zawierają aminokwasy oraz polifenole. Te pierwsze odpowiadają za to, że oliwki pomimo niskiego poziomu węglowodanów są wyjątkowo pożywne, a drugie wykazują działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ krążenia.

Więcej zalet oliwy z oliwek

Kolejna cenna substancja, w którą bogata jest między innymi zielona oliwa smakowa Ziro, to kwas oleinowy. Zapobiega on tworzeniu się płytek miażdżycowych i skutecznie ogranicza cholesterol. Kobiety go zażywające są mniej podatne na raka piersi i to w nim może być zawarta receptura na eliksir długowieczności, ponieważ znacząco wpływa na zmniejszoną umieralność wśród starszych osób. Kwas oleinowy, poza oliwą, znajdziemy również w tranie, choć oliwa ze swoim smakiem i aromatem będzie dużo przyjemniejszą opcją do spożycia.

Dobrych substancji ciąg dalszy

Lista korzyści płynących ze spożywania oliwy z oliwek jest naprawdę imponująca. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza również witaminom w niej zawartych. Witaminy A, D, E i K2 mają swój udział w już wyżej wymienionych zdrowotnych właściwościach, a ponadto wpływają na wzrok, kości, układ nerwowy, pokarmowy, oddechowy, moczowy itd. Zapobiegają między innymi dystrofii, kurzej ślepocie, problemom jelitowym czy przedwczesnemu starzeniu się skóry. W walce z łuszczycą i AZS nieocenione okażą się też kwasy OMEGA 3,7 i 9, a także squalen 800mg.

Oliwa z oliwek dla każdego!

Wprowadzenie do swojego jadłospisu oliwy z oliwek wydaje się właściwą decyzją, zwłaszcza jeśli ktoś stosuje dietę ketogeniczną bądź vege. Co więcej, najlepsza oliwa z oliwek z Krety to również wartościowy element diety dla dzieci dotkniętych autyzmem. Nie trzeba jednak zmagać się z żadnymi schorzeniami, by móc cieszyć się wszystkimi walorami zielonej oliwy smakowej Ziro. Będzie ona idealnym dodatkiem do przeróżnych dań mięsnych, rybnych czy warzywnych. Wzbogaci smak i aromat każdej potrawy, a jej wartości odżywcze i zdrowotne będą idealnym dopełnieniem smacznego i pożywnego posiłku. Idąc za przykładem wielu pokoleń Greków, warto zaufać oliwie i samemu przekonać się o jej dobroczynnych właściwościach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

15 − jedenaście =