Kawowe znakomitości cz.1
Granita
Składniki
- 1 litr mocnej kawy
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Wlać do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstawić na trzy-cztery godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrapać ją łyżką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy. Czynność powtarzać, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku, przełożyć do wysokich pucharków i podawać z bitą śmietaną.
Deser kawowy
Składniki
- 400 gramów śmietany kremówki
- 12 łyżeczek ajerkoniaku
- 2 szklanki mleka
- 6 listków melisy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 gramów cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kawy
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i kawę, dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki (od czasu do czasu zamieszać).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, lekko wymieszać z gęstniejącym kremem. Przełożyć do pucharków deserowych i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem polać deser ajerkoniakiem, udekorować ziarenkami kawy, orzeszkami pistacjowymi i melisą cytrynową.