Kawowe znakomitości cz.1

granitaGranita

Składniki

  • 1 litr mocnej kawy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Wlać do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstawić na trzy-cztery godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrapać ją łyżką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy. Czynność powtarzać, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku, przełożyć do wysokich pucharków i podawać z bitą śmietaną.

Deser kawowy

Składniki

  • 400 gramów śmietany kremówki
  • 12 łyżeczek ajerkoniaku
  • 2 szklanki mleka
  • 6 listków melisy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 gramów cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kawy

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i kawę, dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki (od czasu do czasu zamieszać).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, lekko wymieszać z gęstniejącym kremem. Przełożyć do pucharków deserowych i odstawić do zastygnięcia.

Przed podaniem polać deser ajerkoniakiem, udekorować ziarenkami kawy, orzeszkami pistacjowymi i melisą cytrynową.

Comments are closed.