Co zrobić z tofu?
Co to jest tofu?
Tofu, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj roślinnego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Popularny wśród wegan i wegetarian, dzięki dużej zawartości białka. Co o nim wiemy? I jak można urozmaicić nim potrawy?
Pochodzenie i tworzenie
Tofu pochodzi z Chin i od dawna jest doceniany w wielu krajach azjatyckich. Tworzy się poprzez poddawanie mleka sojowego procesowi koagulacji. Powstają wtedy serwatka i pływająca w niej biała masa, którą odsącza się i ściska w prasie, tworząc bloki tofu.
Właściwości i wartości odżywcze
Tofu odznacza się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Zawiera także fitoestrogeny, naturalny zamiennik estrogenów, które pomagają zapobiegać rakowi piersi. Zawiera również żelazo, magnez, potas, sód, cynk oraz witaminy C, A, K i B6.
Zastosowanie
Wiedząc, że tofu jest zdrowym, roślinnym źródłem białka, trzeba zastanowić się jak przygotować go do jedzenia. Tofu daje dużo możliwości kulinarnych, ponieważ można z niego korzystać jak z sera podobnego do fety, np. w sałatkach, ale także jako zamiennika mięsa, np. smażony jako zamiennik kurczaka. Jedynym problemem jest tylko kwestia przyprawienia, bo tofu samo w sobie nie ma bogatych walorów smakowych.
Tutaj za to macie przepis na kwaśno-pikantną zupę z wykorzystaniem tofu:
Wegański zamiennik bulionu zagotuj z litrem wody. Suszone grzyby Mun (8) namocz, odsącz i posiekaj. Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu. Wrzuć grzyby, makaron sojowy (550g), posiekane pędy bambusa (1 opakowanie), pokrojony w kostkę tofu (100g), mrożony groszek (2 łyżki) , imbir (1) i chilli w proszku (0.5 łyżeczki). Mąkę kukurydzianą (1 łyżka) zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy. Roztrzep jajko (lub zamiennik) widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając. Następnie dodaj olej sezamowy (1 łyżka), ocet (2 łyżki) oraz sok pomidorowy (1.5 łyżki) i gotuj dalej. W tym czasie posiekaj dymki (2). Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy do smaku i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!