Jak działa i na co pomaga suszona żurawina?

żurowinaŻurawina od wielu pokoleń znana jest ze wspierania układu moczowego. Przy zapaleniu pęcherza, a także w infekcjach dróg rodnych często stosuje się tabletki z wyciągiem z żurawiny, Wiele kobiet stosuje profilaktycznie suszoną żurawinę, by uchronić się przed stanem zapalnym. Zobacz, jakie właściwości mają suszone owoce żurawiny bez dodatku cukru.

Suszona żurawina bez cukru

W sklepach ze zdrową żywnością ekologiczną znaleźć można suszone owoce w wielu wariantach. Klienci, którzy planują kupić żurawinę, chętnie wybierają taką, która w składzie nie ma dodatku cukru. Całe  lub cięte owoce, bez sztucznych konserwantów, słodzone, z sokiem jabłkowym sprowadza się do Polski wprost z Kanady i można je dostać w delikatesach ze zdrowymi artykułami spożywczymi. Suszona żurawina bez cukru jest słodka, ponieważ w trakcie produkcji dodaje się do niej koncentrat soku jabłkowego. W tej formie żurawina jest nie tylko zdrowsza, ale również mniej kaloryczna. Dlaczego warto sięgać po te owoce? Żurawina wpływa korzystnie na działanie układu moczowego i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w obrębie pęcherza. Zawarte w żurawinie flawonoidy wspierają funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, a dodatkowo działają przeciwzakrzepowo.

Składniki aktywne i witaminy zawarte w owocach żurawiny

Flawonoidy to naturalne związki bioaktywne, które występują w produktach pochodzenia roślinnego. W owocach spełniają funkcję barwników, a włączone do diety mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz pomagają usuwać z organizmu toksyny. Żurawina jest bogatym źródłem flawonoidów, a także zawiera witaminy z grupy B oraz C. Substancje zawarte w tych owocach wpływają korzystnie na cały organizm, dlatego żurawina bez cukru powinna być spożywana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych w sezonie jesienno-zimowym. Jakie właściwości wykazuje jeszcze niesłodzona żurawina? Smaczną i pożywną żurawinę ciętą z sokiem jabłkowym można z powodzeniem jeść prosto z opakowania na surowo jako przekąskę. Smakuje również na śniadanie w popularniej owsiance oraz w połączeniu z serem, a szczególnie popularnym camembert. Żurawinę warto również dodawać do potraw wytrawnych i obiadowych np. do sosów, ponieważ wzbogaca i urozmaica smak mięsa.

Gdzie kupić żurawinę bez cukru?

Produkty z oznaczeniami EKO i BIO coraz częściej goszczą na pułkach w sklepach. Czy te artykuły naprawdę przynoszą korzyść dla zdrowia? Żurawinę suszoną można kupić w markecie, ale są to najczęściej owoce słodzone z cukrem. Warto mieć sprawdzone źródło zakupów, np. dobrze zaopatrzony sklep internetowy, który daje gwarancję na swoje produkty. To szczególnie ważne dla osób na diecie np. dla diabetyków. Warto wiedzieć, że żurawina bez cukru w postaci owoców oraz wyciąg z żurawiny może być stosowany pomocniczo w terapii cukrzycy. Z uwagi na zawarty w żurawinie błonnik, przyczynia się ona do obniżania stężenia glukozy we krwi i spowalnia jej wchłanianie z jelit do krwi. Pamiętajmy, że dieta jest ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizm, budowaniu odporności i zapobieganiu powstawania chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − dwa =