„Jeść, by żyć” – dr Joel Fuhrman
Książka dr Fuhrmana jest poświęcona diecie roślinnej i z pewnością pomoże osobom obawiającym się przejście na taką dietę z przyczyn zdrowotnych. Książka jest napisana w prosty i przystępny sposób opierając się na dowodach naukowych. Niewłaściwe odżywianie się zwykle ma opłakane konsekwencje. Najpierw powoduje obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, stopniową utratę sił witalnych oraz pogorszenie wyników w pracy czy nauce.
Myślą przewodnią książki jest stwierdzenie, że aby jeść zdrowo i chudnąć jednocześnie należy dostarczyć organizmowi jak najwięcej produktów, gdzie składniki odżywcze przeważają nad kaloriami. Podobno już po sześciu tygodniach stosowania diety zalecanej przez dr Fuhrman’a można odczuć wyraźną różnicę w samopoczuciu i stracić na wadze. Dlatego ten sposób żywienia jest uniwersalny i polecany wszystkim osobom, które nie cierpią na żadną z poważnych chorób. Każda osoba, która szybko się męczy, ma problemy ze snem, niekontrolowany przyrost wagi i uczucie spadku sił witalnych powinna sięgnąć po tą książkę, aby spożywać jak najwięcej składników odżywczych i jak najmniej zbędnych kalorii.