Roladki Pesto Pepperoni
Te roladki to fantastycznie aromatyczne przystawki. Choć mogą one być podawane na surowo, to bardzo polecam pieczone – wtedy ser się roztopi. Następnie przetrzymać je w lodówce przez noc.
Składniki
- 1/2 szklanki pesto (ja preferuje bazyliowe – przepis poniżej)
- 4 placki tortilli
- 40 plasterków wegetariańskiego salami (jest do kupienia – może wkrótce opiszę)
- 2 duże pomidory śliwkowe
- 1/4 szklanki posiekanej żółtej papryki
- 1/4 szklanki posiekanych oliwek (osuszonych)
- 125g rozdrobnionego sera mozzarella (lub innego sera)
Przygotowanie
Rozprowadzić 2 łyżki pesto na tortillę. Ułóż plastry salami na jednej połowie tortilli, a następnie pomidory, paprykę i oliwki. Posypać całą tortillę z 1/4 szklanki sera.
Zwinąć tortillę rozpoczynając od boku z salami – jest dużo łatwiej zwijać, gdy wszystko jest na jednej stronie. Zawijać ciasno. Zwiniętą tortillę zawinąć teraz w folię aluminiową i odstawić.
To samo zrobić z pozostałymi tortillami.
W rozgrzanym do 200 C piekarniku na dużym arkuszu folii aluminiowej umieścić tortille. Roladki piec przez 15 minut, aż ser zostanie stopiony.
Wyjąc z pieca. Ostrożnie owinąć folię i pozostawić do całkowitego ostygnięcia Następnie ponownie owinąć i umieścić w lodówce na noc.
Na drugi dzień można rozpakować roladki i pokroić na 8 plastrów ostrym nożem (zależy jak duże były tortille). Częstując gości można włożyć wykałaczkę do każdego plasterka.
Dla chętnych:
Sassy na pyszne pesto bazyliowe:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki orzechów sosnowych (lub innych jak nie ma)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki drożdży spożywczych
- pęczek bazylii (1/4 – 1/2 szklanki posiekanych – w zależności od upodobań)
- sól i pieprz do smaku
Wszystko łączymy mikserze lub blenderze aż do uzyskania pożądanej konsystencji.