Sałatka nicejska
Idealna na obiad, ale także na kolację czy spotkanie w gronie przyjaciół, sałatka nicejska jest lekkim daniem, szybkim i łatwym w przyrządzeniu. Jest bardzo pożywna. Można spotkać przepisy w różnych wariantach. Osobiście preferują tą nieco minimalistyczną.
Składniki
- 1 sałata lodowa
- 400 g pomidorów
- 250 g fasoli szparagowej
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula szalotka
- pęczek szczypiorku
- garść czarnych oliwek
Przygotowanie
Na początku należy przygotować dressing do sałatki.
Do małego słoiczka wycisnąć przez praskę czosnek, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zamknąć słoik i mocno potrząsać przez około 1 minutę.
Sos można przygotować także w blenderze, nie trzeba wtedy wyciskać czosnku.
Przygotować garnek z niewielką ilością wody, ugotować w nim jajka na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
Przygotować garnek na fasolę szparagową, usunąć łyko i ugotować w osolonej wodzie. Gdy fasolka zrobi się miękka, odcedzić i ostudzić.
W międzyczasie obrać, umyć i osuszyć sałatę.
Oliwki pokroić na połówki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w krążki. Liście sałaty porwać do miski i układać na niej warstwami warzywa, jajka i oliwki.
Całość posypać cebulą i posiekanym szczypiorkiem, przed podaniem polać sałatkę sosem vinegret.